ToY Imagine föder nya tankar inom vården
Var förberedd. Var kreativ. Undvik fikonspråk. Det är några av tipsen som Högskolan Kristianstads sjuksköterskestudenter väntas följa när de presenterar sina förslag under konferensen ToY Imagine – två dagar fyllda med inspiration och innovation.
Pia Petersson, universitetslektor i omvårdnad, hoppas att dessa två dagar kan öppna upp för ett nytt tänkesätt. Hon är med och arrangerar ToY Imagine.
Skratt och en smula nervositet ligger i luften när sjuksköterskorna gruppvis kliver upp på scenen på Krinova. De ska, inför kurskamrater, lärare och en trehövdad jury, presentera ett nytt och innovativt förslag som kan leda till förbättringar inom vården.
Idéer saknas inte. De har alla varit ute på VFU, så kallad Verksamhetsförlagd utbildning, och lagt märke till saker som kan och bör förändras. En del tar avstamp i ny teknik, som videobaserade patientsamtal, appar som kan föra samman ensamma pensionärer, eller ett samordnat system för patientinformation.
– Vi lever på 2000-talet. Den tid vi lägger på krånglande faxar och papperstrassel vill vi istället lägga på våra patienter. Det är dem vi finns till för, säger Victoria Letterkrantz, vilket river ner applåder och jubel.
– Det är klockrent. Detta är ett angeläget ämne och ni har tänkt helt rätt, säger jurymedlem Håkan Isaksson, som arbetar för Hjälpmedelsteknik Sverige AB.
Andra föreslår innovativa uppfinningar, som den ljudisolerade väggen som kan hissas ner från taket, motivationsvagnen som ska aktivera personer som drabbats av stroke och anti-trycksårsdynan som placeras ut i väntrummet.
Juryn lyssnar, uppmuntrar och kommenterar.
– Klockrent! Jättebra! Men vad är unikt med just er produkt? Försök göra en konkret illustration, hur ser den ut?
Venkateter som skiftar färg
Martina Larsson och hennes grupp föreslår en venkateter som, genom att skifta färg, varnar om patienten är på väg att drabbas av infektion. På så sätt undviker patienterna att drabbas av ytterligare sjukdomar när de är inlagda på sjukhus.
– En riktigt bra idé. Den borde ni kunna hitta investerare till! säger Thereze Woge, affärsutvecklare på Connect Sverige.
Martina Larsson pustar ut efter gruppens framträdande.
– Jättebra med konstruktiv kritik. Det finns ju alltid saker att jobba på, men roligt att de tyckte vi borde gå vidare med detta!
Tvådagarskonferensen är ett så kallat ToY-projekt (Team of Young Professionals) och riktar sig till nästan hundra blivande sjuksköterskor vid Högskolan Kristianstad. Utöver idépresentationerna har dagarna fyllts av kreativa workshops och föreläsningar.
– Det är helt fantastiskt så många idéer som kläckts fram under dessa dagar, säger Pia Petersson, som är universitetslektor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.
Projektet är en del av kursen i ledarskap och förbättringskunskap. Men denna gång har traditionella föreläsningar och inläsning av litteratur ersatts med kreativa möten, i samarbete med HKR Innovation och Krinova Incubator and Science Park.
– Det är kul att ge studenterna möjligheten att vara med om detta. Det blir kort och väldigt intensivt, säger Pia Petersson.
Hon betonar att ambitionen inte är att förvandla alla sjuksköterskor till fullfjädrade entreprenörer, utan snarare att sätta igång tankar kring förändringsarbete på arbetsplatsen.
– En sjuksköterska är inte bara en lakej som ska utföra sysslor, utan det ligger i uppdraget att kunna se vad som kan förbättras så att vården blir bättre för patienterna.
Läs om Sjuksköterskeprogrammet
Text och foto: Kerstin Weman Thornell