Unik utbildning om utseende
Hur hanterar man de psykologiska förväntningarna för patienter som har genomgått en operation som förändrar utseendet? Martin Persson, universitetslektor i psykologi, och Åsa Bringsén, universitetslektor i folkhälsopedagogik, berättar om deras nya projekt. Målet är att skapa en utbildning för att göra hälsopersonal medvetna om hur de kan hantera de psykologiska effekterna av en operation. Detta eftersom patienter kan ha svårt att hantera sitt nya utseende eller att de har orealistiska förväntningar på behandlingen.
Nytt internationellt samarbete för HKR. Del 1- Projektet
Projektet Cutting Edge Training: Optimizing medical outcomes for patients undergoing appearance altering procedures via innovative training of healthcare professionals blev nyligen godkänt och finansieras av Erasmus+.
Projektet handlar om hur hälsopersonal ska hantera de psykologiska aspekterna för deras patienter som har undergått en operation som förändrar deras utseende, men det kan också handla om orealistiska förväntningar på behandlingen. Det är viktigt för personal att kunna förstå och hantera dessa aspekter så det inte påverkar patienternas välbefinnande negativt. Åsa Bringsén och Martin Persson berättar om ett tidigare europeiskt forskningsprojekt de var aktiva i, som visade att av 718 tillfrågade hälsopersonal i Europa ville 87 procent veta mer om hur man stödjer sina patienter i dessa aspekter.
En fördel med Åsas och Martins projekt är att de har kollegor på sjukhus och kliniker som möter alla sorters problem kopplat till utseende, där många känner ett behov av att kunna bemöta denna problematik. Därmed finns det en efterfrågan efter just den utbildning forskarduon utvecklar.
De andra parterna i projektet är: en organisation från Norge vilken jobbar med yrkesvägsutbildning, ett sjukhus från Norge som arbetar med allt ifrån brännskador till de med gom- och läppspalt, en organisation från Bulgarien som också är involverade med gom- och läppspaltskirurgi, en plastikkirurg i Italien, en välgörenhetsorganisation från Holland kallad European Cleft Organisation, ett sjukhus från Rumänien som jobbar med barn och ungdomar med olika former av missbildningar, och sist men inte minst Högskolan Kristianstad.
– Det första steget på det nya projektet blir ett så kallat kick-offmöte i Kristianstad. Sedan börjar vi förbereda de teoretiska arbetsrapporterna och samtidigt så har vi börjat utveckla vårt utbildningsmaterial för detta, redogör Martin.
– Där är en process och man vill att den processen ska vara lika givande för alla partners. Vi tar fram material som är användbart för att öka kunskapen och kompetens hos praktiker i Europa. Vi vill att utbildningen ska komma till praktisk användning och nytta så att det inte bara blir en pappersprodukt, berättar Åsa.
Text: Wictoria Larsson
Läs mer: Möt forskarna bakom "utseendeprojektet"
Cutting Edge Training: Optimizing medical outcomes for patients undergoing appearance altering procedures via innovative training of healthcare professionals - 2017-1-SE01-KA202-034533