Verksamhetsstyrning och en smula perkele
Att släppa taget om siffrorna. Att lyfta blicken och se hur företagets olika delar hakar i varandra och hänger samman. Detta och mycket annat talade professor Matti Skoog om när han gästade Högskolan Kristianstad.
Under onsdagen höll Matti Skoog en välbesökt gästföreläsning för studenter och forskare vid Högskolan Kristianstad.
Till vardags är Matti Skoog verksam vid Åbo Akademi och Stockholms Business School. "En balans mellan konsensustänk och perkele", som han själv uttrycker det. Genom en rad artiklar och böcker på temat verksamhetsstyrning har han blivit en uppskattad företagscoach och föreläsare.
Högskolan Kristianstads mastersstudenter från ekonomprogrammet fick under onsdagen en målande beskrivning av dåligt integrerade företag och organisationer. Deras olika avdelningar framstår som separata planeter som flyter runt i organisationen. Kopplingen mellan försäljning, HR, ekonomi och IT saknas ofta.
– Detta problem är inget nytt. Genom åren har en rad olika strategier och modeller lanserats, för att integrera verksamheterna. Men även om många företag och organisationer själva kan bestämma hur de ska fungera, så ligger en mängd hinder i vägen: rutiner traditioner, strukturer, IT-system, ...
Daniela Argento undervisar om ekonomistyrning vid Högskolan Kristianstad och välkomnar de nya perspektiv Matti Skoog förmedlar.
Tillsammans med kollegorna Ulf Johanson och Roland Almqvist, har han utvecklat en modell som ska främja integrerad verksamhetsstyrning. Den kan egentligen användas överallt, men trion har främst riktat in sig på medelstora och stora organisationer.
– Det handlar inte om att kasta siffrorna överbord, men att komplettera med andra bitar och också ställa nya och relevanta frågor. Vad innebär egentligen de belöningar och bestraffningar företaget ger sina anställda? Hur tar vi vara på medarbetarnas erfarenhet? Hur kommunicerar vi? Hur mäter vi, och varför? Vilka målsättningar har vi?
Matti Skoog menar att det också är angeläget att bli medveten om de ideal som genomsyrar organisationen. Kanske är det rentav dags att delvis släppa taget om den årliga budgeten och istället tänka i termer av mer långsiktiga värden och strategier.
Modellen har blivit väl mottagen band de ledningsgrupper han samarbetat med.
– En del blir förvånade när de inser att det faktiskt fungerar. Sedan kan de förstås välja de delar av modellen som de känner är användbara för just deras organisation.
Att bjuda in Matti Skoog som föreläsare var inget svårt beslut, enligt kursansvariga Daniela Argento.
– I vår kurs pratar vi mycket om hur ekonomistyrning kan vara mer strategisk. Matti Skoog ger en bra sammanfattning, samtidigt som han utmanar våra studenter. Han visar också att det inte bara handlar om siffror, utan om ett mer övergripande tänkande.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell