Viktig kunskap om undernäring lärs ut på under timmen
På mindre än en timme kan vårdpersonal bli bättre på att bedöma och behandla undernäring hos sina patienter – tack vare en datorbaserad utbildning*, framtagen på Högskolan Kristianstad. Projektledare Albert Westergren är fascinerad över resultaten.
Sedan några år tillbaka kan vårdpersonal, tack vare Albert Westergren och hans kollegor, lära sig mer om undernäring genom en datorbaserad utbildning. Ett pedagogiskt grepp som visat sig vara lyckosamt.
Nästan var tredje vårdtagare befinner sig i riskzonen för undernäring – något som kan få allvarliga konsekvenser för patientens välmående och förmåga att tillfriskna. Men hur ska vårdpersonal bära sig åt för att bedöma och behandla detta tillstånd?
Albert Westergren, sjuksköterska och professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad, har tidigare varit engagerad i studiecirklar för vårdpersonal på temat nutrition.
– Men det har visat sig vara svårt för ledning och personal att avsätta den tid som krävts för att gå igenom alla studiecirkelsmoment, säger han.
För några år sedan kläcktes därför idén att komprimera utbildningen. Genom ett samarbete mellan områdena informatik och omvårdnad, där också region och företag varit inblandade, har en interaktiv datorbaserad utbildning tagits fram. Under 50 minuter får deltagarna grundläggande kunskap om nutrition, men också själva lära sig beräkna patientens energibehov och göra bedömningar utifrån fallbeskrivningar.
Nyligen publicerad artikel
Under 2014 fick nästan 300 medarbetare på ett Skånesjukhus ta del av utbildningen, och resultaten presenteras nu i en artikel i tidskriften Journal of Clinical Evaluation in Clinical Practice.
Utvärderingen visade snabba förändringar i sjukhusets dagliga rutiner: fler patienter med risk för undernäring fick energi- och proteinrik mat och större andel fick också kontakt med dietist.
– Att utbildningen hade kortsiktiga effekter var ganska förväntat. Men det var fascinerande att den också gav mer långsiktiga resultat. Vår uppföljning visade nämligen att andelen patienter som fick energirik mat ökat ytterligare efter elva månader.
Utvärderingen visade också att det på många ställen funnits nyckelpersoner, som exempelvis en dietist, som stått för kunskapen kring nutrition.
– Men om denna nyckelperson slutar riskerar kunskapen att försvinna. Därför är det viktigt att hela personalen besitter kompetensen, säger Albert Westergren.
För den enskilde patienten har det stor betydelse att få adekvat bedömning och behandling av undernäring. Att få tillbaka aptiten är en viktig del, samtidigt som tillfrisknandet från andra sjukdomar går snabbare och risken för fallskador, trycksår och infektioner minskar.
Utbildningen har nu släppts fri och finns tillgänglig på nätet, och flera sjukhus och vårdinrättningar har börjat använda den. Albert Westergren hoppas att den får stor spridning.
– Vår utvärdering visar ju, svart på vitt, att kunskap har betydelse.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell