Arbete för mångfald på förskolenivå är både möjligt och nödvändigt
Trots att barn i alla åldrar ska ta del av våra demokratiska värden finns det väldigt lite information om hur lärare ska arbeta för mångfald i förskolan. I dag har Teskedsorden haft en fortbildningsdag för förskolelärare i Kristianstad.
Marie Spörndly, projektledare hos Teskedsorden, höll i en fortbildningsdag för förskolelärare i Kristianstad på Krinova i dag.
Precis som vuxna påverkas små barn av de normer som omger dem. Genom att utbilda förskolebarn i deras och andras rättigheter, ger lärarna dem bästa möjliga förutsättningar att växa upp till respektfulla och empatiska medmänniskor.
Hela 84 procent av alla barn i Sverige är inskrivna på förskolan, vars läroplan inleds med orden ”Förskolan vilar på demokratins grund”. Det innebär att förskolan inte är en värdeneutral plats utan har ett uppdrag att leva efter, och att förskolan aktivt ska förmedla demokratiska värden till barnen.
Professionella som jobbar med barn har ett särskilt ansvar för att kunna uppfylla barnens rätt till icke-diskriminering, och därför behövs särskild kunskap. Det är anmärkningsvärt att det finns mycket forskning och litteratur om hur vi kan och ska arbeta mot rasism och för mångfald i grundskolan och gymnasiet, men ganska lite som riktar sig till förskolan.
En orsak är troligtvis föreställningen om att det inte finns problem med rasism på förskolan, men även små barn är en del av vårt samhälle och påverkas av de normer som finns runt dem. Därför är uppdraget att arbeta aktivt mot fördomar och för allas lika värde viktigt redan på förskolenivå.
Att där våga bemöta och lyfta de svåraste frågor. Genom att arbeta förebyggande och stärkande utifrån alla barns rätt kan vi ge barnen kunskap om sina rättigheter, se styrkan i olikheter och öka deras omtanke om varandra.
Med anledning av det informationsgap vi sett har Teskedsorden tillsammans med förskolebarn och personal i förskolan arbetat fram ett material som går under namnet Barnens Planet. Materialet har sin utgångspunkt i barnkonventionen – som synliggör och konkretiserar att barn har egna och alldeles unika rättigheter – och syftar till att öka empati och respekt hos förskolebarn i åldrarna 3–5 år.
Den 15 mars överlämnades en proposition till riksdagen för att göra barnkonventionen till lag från och med den 1 januari 2020. När konventionen blir lag förpliktar det vuxenvärlden och beslutsfattare. Det betyder att förskolepersonal behöver fortbildning och bra material som stödjer dem i deras viktiga arbete. Arbetet för demokratiska värden ska göras alla dagar, på alla förskolor och för alla barn.
Text: Marie Spörndly, projektledare hos Teskedsorden
Foto: Fabian Rimfors