Datavetare ger draghjälp på ToY Imagine
Sjuksköterskor plus datavetare är lika med innovation! Detta är åtminstone förhoppningen när ToY Imagine låter studenter från de båda utbildningarna mötas för att diskutera utmaningar och möjligheter inom vården.
Torsdagens gruppövning skulle hjälpa deltagarna att ta ett steg bort från ingrodda tankemönster. Från vänster syns Johanna Hellström, Hanna Morell, Marcus Andersson, William Heikfolk, Pontus Johansson och Jakob Windfors.
Surret har satt igång runt de olika borden, där ett åttiotal sjuksköterskestudenter och tjugofem datastudenter delats in i grupper. Uppdraget är att diskutera sig fram till ett problem inom vården som de vill lösa. Idéer tycks inte saknas.
–Det går åt jättemycket tid åt dokumentation, säger någon.
–Finns det något sätt att minska köerna på akutmottagningen? undrar en annan.
ToY Imagine är återkommande inspirationsdagar, arrangerade av Högskolan Kristianstad och Krinova, som hittills främst varit riktade till studenter inom vårdprogrammet. Tanken är att uppmuntra sjuksköterskor att komma med nya idéer och ta med sig innovation och inspiration till sina framtida arbetsplatser. Vid flera tillfällen har förslagen varit tekniskt avancerade – vilket väckt tanken om att ta draghjälp av studenterna på datasystemutvecklingsprogrammet.
Vi strävar efter att få ihop tvärdisciplinära grupper och hitta skärningspunkterna bland studenter med olika bakgrund och kunskap, säger innovationsrådgivare Johan Müllern-Aspegren.
Vid ett av borden sitter ett gäng och diskuterar medicinering.
–Vi har egentligen ingen aning alls; hur ser era dagar ut? undrar datastudenten Marcus Andersson.
Sjuksköterskan Pontus Johansson berättar om hur han går runt med läkemedel till patienterna på morgonen.
–Men istället för att dela ut medicin dagligen skulle det kanske räcka med att dosera rätt mängd för en längre tid? Man skulle kunna gå från två timmar till tjugo minuter, föreslår någon.
De är alla överens om att det är värdefullt att få en inblick i ett annat yrkesområde.
Vi har ju mycket problemlösning inom vår utbildning, men det är bra att få insikt i vården och vilka behov som finns där. Och kanske kommer man också ha just vården som arbetsfält framöver, säger datastudenten Marcus Andersson.
–Detta är jättenyttigt för oss också. Vi har ju bara vårdögonen på oss, men sådant som är självklart för oss, kanske är helt nytt för utomstående, menar sköterskestudenten Hanna Morell.
Johanna Hellström och Håkan Isaksson tar en tur genom Lund med hjälp av träningscykeln Memoride – ett exempel på hur tekniska innovationer kan komma till nytta inom vården.
I ett angränsande rum bjuds studenterna in för att prova en konkret innovation: Memoride. En träningscykel av tandemmodell där brukaren trampar sig fram och, tack vare en sensor i pedalen, samtidigt ser gatuvyer passera på en skärm.
–De kan själva välja om de vill uppleva sin egen hemstad eller kanske ta en tur bland Frankrikes vingårdar. Det ger mental stimuli, förklarar Håkan Isaksson, som har titeln innovation manager på företaget Hjälpmedelsteknik.
Bland patienter med begynnande demens kan en tur med träningscykeln väcka liv i slumrande minnen. Motionen får de på köpet.
Det är en jättebra idé och ett exempel på hur tekniken kan hjälpa till. Om tekniken kan ge samma resultat som mediciner så skulle det gynna alla inblandade, både vårdmässigt och ekonomiskt, menar Marcus Andersson.
Efter att några ur gruppen provcyklat genom både Lund och Uppsala återvänder de till bordet för att fortsätta diskussionen. Allt eftersom dagen går kommer de lösa tankarna förhoppningsvis forma sig till en konkret idé som kan presenteras under fredagen.
– Ja, vi ska ju rädda vården!
Läs mer om HKR innovation och TOY imagine.
Text och bild: Kerstin Weman Thornell