Elitidrott och studier - EVL ger balans mellan boll och böcker
Lisa Klinga och Sandra Adolfsson är inte bara flitiga studenter. De är också flitiga fotbollsspelare på elitnivå. Numera är Högskolan Kristianstad ett Elitidrottsvänligt lärosäte, vilket ska underlätta för idrottande studenter att få ihop vardagen och ett liv efter elitkarriären.
Många bollar i luften. När Lisa Klinga och Sandra Adolfsson inte försvarar Vittsjö GIK:s färger pluggar de på Högskolan Kristianstad som numera är ett Elitidrottsvänligt lärosäte.
Höstens seriespel fick ett skönt slut för Vittsjö GIK: bortavinst mot Hammarby med 3–0. I försvarskedjan fanns som vanligt mittbacken Sandra Adolfsson och högerbacken Lisa Klinga. Nu är säsongen slut, men träningen fortsätter som vanligt, sex dagar i veckan.
Däremellan ska de klämma in föreläsningar, tentor och inlämningsuppgifter. Lisa Klinga läser femte terminen på PA-programmet och Sandra Adolfsson fjärde terminen på sjuksköterskeprogrammet.
Än så länge har de lyckats parera pluggandet och träningen.
– Men visst kan det bli lite stressigt ibland. Nu har jag två praktiska delprov som jag missade under förra kursen. De måste jag ta igen, säger Sandra Adolfsson.
– Ja, man kan ju inte skjuta upp hur mycket som helst. Risken finns att man hamnar på efterkälken, för den där lediga tiden kommer ju aldrig, menar Lisa Klinga.
I träningsväskan trängs fotbollsskor tillsammans med studentlitteratur. Man får utnyttja den lediga tid som finns för att plugga, som på bussen till bortamatcher, förklarar de.
På Högskolan Kristianstad finns studenter som ägnar sig åt bland annat fotboll, handboll och orientering på hög nivå. För att underlätta för dessa, och kanske också locka till sig nya idrottande studenter, har högskolan numera blivit ett så kallat elitidrottsvänligt lärosäte, EVL.
– Från högskolans sida är vi förstås angelägna om att minska stressen bland våra studenter och hjälpa dem att få ihop livspusslet. Vi försöker undersöka vilket stöd var och en behöver för att kunna kombinera studier, idrottande och privatliv, säger Agneta Erfors, som är högskolans koordinator för EVL.
Idrotten kommer först
För Lisa Klinga och Sandra Adolfsson går fotbollen alltid först. Någon tid över till andra aktiviteter eller till umgänge med familj finns sällan. Studentliv känns inte heller aktuellt.
– Om tiderna för tenta och match skulle krocka, så hade jag valt match. Så har det alltid varit; jag missade till och med min egen studentbal eftersom vi skulle spela. Men det mesta går ju att lösa. Om man missar en träning kan man ta igen det på egen hand på gymmet, säger Lisa Klinga.
Sandra Adolfsson menar att en del lärare varit tillmötesgående och flexibla, medan andra inte riktigt förstått sig på hennes prioriteringar.
– De är kanske inte heller medvetna om det nya med EVL. Men då känns det bra att kunna plocka fram intyget. Där står det att skolan är skyldig att hjälpa mig i den mån det går.
De är båda medvetna om att fotbollskarriären inte kan vara för evigt. Och till skillnad från många manliga fotbollsspelare på allsvensk nivå, har de inte möjlighet att lägga undan pengar som räcker när karriären är över. Därför är de så illa tvungna att planera för ett annat yrke redan nu.
Men de betonar att pluggandet inte bara är ett nödvändigt ont. Båda två brinner för sina kommande yrken, som innebär att på olika sätt hjälpa människor. De kan också se vissa fördelar med att under studietiden leva två parallella liv.
– Det blir ett sätt att planera och strukturera upp vardagen. Jag vet att jag har en begränsad tid på kvällen då jag kan plugga, så då sätter jag mig och gör det, säger Lisa Klinga.
Sandra Adolfsson håller med:
– Och hade man bara spelat fotboll hade man tänkt på det hela tiden. På högskolan kan man koppla bort och träffa vanligt folk som inte ständigt pratar träning och fotboll!
Mer om att vara elitidrottare och studera
Text och foto: Kerstin Weman Thornell