Hälsa genom knopp och kropp
Hälsa genom knopp och kropp – ett ämnesövergripande projekt som ska ge bättre hälsa, drog under vecka 9 igång på Degeberga skola. Ett 100-tal elever i årskurs 4-6 ska delta i projektet, som sker i samverkan med Högskolan Kristianstad. En dramatiserad show och videohälsningar från bland andra artisten Jason "Timbuktu" Diakité, IFK Kristianstads handbollsmålvakt, Leo Larsson och självaste statsministern, Stefan Löfven, inledde projektet.
Projektledare Torbjörn Fridolin, som också är pedagog på skolan, förklarar att man genom projektet lägger tonvikten på ett hälsofrämjande arbete.
– Hur lär jag mig? De tankarna ska finnas med hela tiden, oavsett ämne. Tankar kring hälsa och hur man lär sig, plus att vi ska få in mer elevinflytande.
Han ger ett exempel på hur hälsan kan integreras på ett naturligt sätt i vardagen. För sexornas del är till exempel flera nationella prov i antågande med allt vad de kan medföra i form av upplevd stress. Därför har eleverna i årskurs sex fått lära sig om mindfulness och hur man kan använda den tekniken för att hantera stress.
Helhetsperspektivet innebär förstås mycket jobb och många trådar att dra i, inte minst för projektledaren, men Torbjörn är full av energi och tillförsikt:
– Vi har höga målsättningar såklart, men om vi så bara kan få med oss någon eller några extra elever på tåget, så är det värt det!
HKR-forskarna och folkhälsovetarna Åsa Bringsén och Petra Nilsson Lindström har redan tidigare haft kontakt med Degeberga skola i samband med Puls-projektet som tidigare genomförts. Där handlade det mycket om att få in mer rörelse på schemat och därigenom underlätta inlärningen. Den här gången rör det sig snarare om ett helhetsperspektiv på hälsa, i både praktik och teori.
– Hälsa ska inte vara något som finns vid sidan av allt annat, det ska ingå som en naturlig del i allt, menar Åsa.
– Den här typen av följeforskning och aktionsforskning handlar mycket om att skapa relationer, så vi är mycket ute på fältet, tillägger Petra. Vi har arbetat intensivt här i starten, men nu när allt är förberett kan vi dra oss tillbaka lite.
– Vi är ju ett stöd till projektet och följer processen, säger Åsa. Det vi studerar är framför allt lärandet om hälsa och lärandet om lärande genom elevinflytande och ökad fysisk aktivitet. Levnadsvanor står i fokus men det handlar också om psykiska och sociala faktorer. Vi kommer att lära oss mycket om hur hälsopromotion kan fungera i praktiken.
Under projektets gång kommer forskarna att ta del av elevernas upplevelse av hälsa genom utvärderingar på veckobasis, till exempel genom elevers reflekterande veckoberättelser. Men Åsa och Petra är noga med att poängtera att det är skolan som äger projektet. Det rör sig om samverkan där skolpedagogerna är medforskare, som bland annat står för datainsamling.
– Finansieringen kommer från Skolverket, berättar skolans rektor, Liselotte Holmgren. Ett av kriterierna för att kunna söka pengar var samarbete med akademin och här hade vi ju redan kontakt med Högskolan Kristianstad, så det kändes naturligt för oss att fortsätta. Vi är jättetacksamma för samarbetet, det har gett oss mycket, till exempel idéer kring elevinflytande.
Tre av tjejerna i femman som var med på uppstarten, Wilma Lindskog, Filippa Kostadinovska-Eriksson och Johanna Söderlindh, tycker att projektet verkar spännande.
– Att vi är med i forskning är kul! säger Filippa. Man vill ju gärna veta vad de kommer fram till.
De flesta av deras kompisar rör sig mycket. Nästan alla håller på med någon sport, framför allt handboll och fotboll. Själva ägnar de sig åt ridning, gymnastik, dans och handboll. Att kroppen ska må bra är för dem självklart. Men knoppen behöver också sitt för att hela människan ska må bra och i det sammanhanget talar de gärna om att det känns bra att kunna påverka sin situation och de tycker att lärare och andra vuxna i skolan tar deras synpunkter på allvar:
– Jo, de lyssnar verkligen på oss. Här på Degebergaskolan är det inte bara de vuxna som bestämmer!
Text och bild: Jeanette Thelander