Högskolan tar nästa steg mot citycampus
Vid högskolestyrens sammanträde den 20 september beslutades att fördjupa arbetet och underlaget kring ett citycampus för att därefter kunna fatta ett slutgiltigt beslut i frågan.
Idéskiss på ett möjligt framtida citycampus mellan centralstationen och Helge å, sett från Tivoliparken. Bild: Jordens Arkitekter
– Styrelsen beslutade att ge rektor uppdrag att gå vidare och fördjupa arbetet kring ett samlat citycampus. Det innebär bland annat att ta fram en övergripande plan inklusive projektbudget, tidsplan och förslag på projektorganisation för ett slutligt beslutsunderlag om etablering av citycampus, berättar högskolestyrelsens ordförande Ulf Kvist.
Projektorganisationen ska bland annat beakta en finansieringsplan med alternativa, principiella finansieringsscenarier, risk-, konsekvens- och lokalbehovsanalyser samt möjliga hyresvärdar och gränsdragning, säger Ulf.
– Det styrelsen också konstaterade är att högskolan vid en cityetablering är beredda att bära en högre hyreskostnad än vad vi har i dag.
Styrelsen betonade också vikten av att skapa dialog med högskolans medarbetare, studenter, högskolestyrelsen och kommunen för delaktighet i skapandet av morgondagens campusmiljö ur ett student-, utbildnings-, forsknings- och samverkansperspektiv.
– Vi har under två dagar besökt Linnéuniversitetet som just nu bygger ett citycampus och har tydligt fått uppleva vilka möjligheter ett citycampus kan ge. Med ett stadsnära campus kan Högskolan Kristianstad utvecklas i rätt riktning och bli ännu mer attraktiv för studenter och medarbetare, där campus utgörs av en myllrande miljö, puls och vibrerande stadsliv, säger högskolans rektor Håkan Pihl.
För att skapa framtidens campusmiljö för undervisning, lärande, samarbete och forskning behöver Högskolan Kristianstad nya, ändamålsenliga lokaler, som är innovativa och flexibla och anpassade för aktiv interaktion med andra aktörer, även utanför högskolan.
– Andra fördelar med ett citycampus är att vi möter behovet av goda kommunikationer. Det ska vara lätt att röra sig till och från campus, säger Håkan. Samtidigt blir Kristianstad en studentstad där studenterna blir en del av en levande stadskärna.
– Det är viktigt att våga möta framtiden för att fortsatt vara en attraktiv högskola. Det finns många exempel på vad som kan hända om man inte vågar, som till exempel Nokia, konstaterar Ulf.
Text: Sara Sonesson
För högre upplösning samt kontaktinfo se pressmeddelande
Från staden rör du dig in på en lummig stensatt gata som leder till en inre allé från huvudentrén till receptionens atrium, hjärtat av campus. Bild: Jordens Arkitekter
På plan 2 och 3 inryms ett nytt högskolebibliotek med utsikt över Helge å och Naturum. Bild Jordens Arkitekter
Högskolan Kristianstads möjliga citycampus med staden i bakgrunden och Helge å i förgrunden. Bild: Jordens Arkitekter