Högskolans youtuber med sikte på miljonen
Målet är en miljon visningar innan året är slut. Med över en halv miljon visningar på sina Youtubeklipp och fler än 2 400 prenumeranter på sin kanal är det ingen orimlig målsättning. Med vad är det egentligen som gör Högskolan Kristianstads egen Youtube-stjärna så omåttligt populär på nätet?
Förra hösten laddade Agne Paulsson på måfå upp sin första pedagogiska film på Youtube. Han är universitetsadjunkt i biologi och tänkte att det kanske kunde vara till nytta för hans studenter på Högskolan Kristianstad. Kanske skulle de kunna lära sig av honom, var och en på sitt håll. En del har svenska som andraspråk och med en film de själva kan pausa och titta på om och om igen kanske de skulle få lättare att ta till sig kunskapen.
Utan att ha funderat så mycket över sitt filmklipp upptäckte han några månader senare att det hade fått över 2 000 visningar. Efter fyra månader var det 10 000. Och detta var bara början.
”Hej Agne! Jag skulle vilja tacka dig något enormt för dina lärorika och pedagogiska klipp på Youtube. De är fantastiskt lärorika och inspirerande under min utbildning. Så stort tack för att du delat med dig av din vishet och gjort det riktigt kul att plugga.”
”Dina videoklipp, varenda ett, har gjort att jag har förstått anatomin och fysiologin och tack vare dig klarade jag min tentamen.”
Agnes filmer har till största delen skildrat kroppen och hur den fungerar. Och det är också där han har sina största följarskaror; bland sjuksköterskestudenter, från i stort sett varenda svenskt lärosäte med sjuksköterskeutbildning, men också bland undersköterskeelever, läkare och lärarkollegor som tycker att han lyckas förklara svåra saker på ett mycket enkelt sätt.
– Jag försöker levandegöra texten, berättar Agne. Enligt teorier om kroppsbaserad kognition, så kallad embodied cognition, är all förståelse grundad i kroppsliga upplevelser, som till exempel visuella och kinestetiska. Det är därför gester är viktigt för förståelse.
– Ta det konkreta begreppet ”tung väska”. Enligt dessa teorier förstår vi orden ”tung väska” genom att simulera hur det känns att lyfta en tung väska. Men även abstrakta begrepp förstår vi genom att vi grundar det i konkreta upplevelser. När vi sedan säger ett ”tungt argument” aktiverar vi den kroppsliga upplevelsen av ”tung” och projicerar det till abstrakta ordet ”argument”. ”Balans i ekonomin” grundas i kroppsliga upplevelsen av ”balans”. Om jag visar och gestikulerar ”tung” eller ”balans” med kroppen så förstår du lättare.
”Jag är läkare och forskare i reumatologi och kommer att hålla en översiktskurs i reumatologi vid Umeå universitet för sjuksköterskor. Är det ok för dig att vi länkar till dina föreläsningar från vår kursportal? Jag tror att många kommer att uppskatta den lugna och metodiska genomgång av det normala immunförsvaret som dina filmer ger.”
Att Agne Paulsson är lätt att förstå och följa under en föreläsning är uppenbart, och det är ingen slump att det är så. Agne är oerhört medveten om hur han pratar och gestikulerar på bästa sätt för att bli förstådd. Hyllorna i hans arbetsrum dignar av böcker av experter inom kognitiv vetenskap.
– Mark Johnson har sagt att ”logiken har rötter i kroppsliga erfarenheter”. Grunden för vårt tänkande är inte bara hjärnan utan hela kroppen. Om jag ska förklara blodtrycket blir det mycket lättare att förstå om jag illustrerar med en vattenslang och nyper till i änden, förklarar Agne pedagogiskt.
”Måste tacka dig för att du delar med dig av din kunskap på ett utförligt, pedagogiskt förklarande och engagerande sätt på din Youtubekanal. Jag hoppas du samtycker till att jag rekommenderar mina studenter på specialistsjuksköterskeprogrammet i anestesisjukvård att titta på dina avsnitt.”
När Agne lade upp sin första film på Youtube var han knappast en nybörjare på att filma föreläsningar. Det var bara första gången han lade upp en sådan i sociala medier. Under hans snart 20 år på Högskolan Kristianstad hade han filmat runt 800 föreläsningar redan innan han blev en ”youtuber”. Nuförtiden har han egen kamera och en green screen i sovrummet hemma i Simrishamn, så att han inte nödvändigtvis måste förlita sig på tillgängligheten till högskolans studio.
Sedan förra hösten har Agne lagt ut över 110 filmer om hur vår kropp fungerar, alla logiskt arrangerade i spellistor, om immunförsvaret, nervsystemet, cirkulationsorganen, och så vidare. Den populäraste filmen just nu heter Urinorganen del 1, och har setts över 22 600 gånger. Sammanlagt har alla filmerna visats över 516 000 gånger och hans kanal har över 2 400 prenumeranter.
– Jag siktar på att nå en miljon visningar innan året är slut. Men jag är supernöjd även om det bara blir 800 000 eller 900 000 visningar, skrattar Agne.
”Dina videor har gjort att jag förstår allt så mycket bättre. Jag har gått på föreläsningar, läst timmar och timmar i böcker – men det är inte förrän jag ser dina videor som polletten trillar ner och saker känns så självklara.”
”Agne for president!”
Text och foto: Fabian Rimfors
Till Agne Paulssons Youtube-kanal
Mer om Agne Paulsson
Sveriges Radio: Agne är stjärna på Youtube med filmer om kroppen
Universitetsläraren: Han gör succé på Youtube med sina filmer om kroppen