"Jag breddade min kompetens på Högskolan Kristianstad"
Efter ett år som sjuksköterska bestämde sig Ida Eriksson för att plugga vidare. Och valet av studieinriktning var inte så svårt: hon ville läsa till distriktssköterska på Högskolan Kristianstad.
– Bredden. Det är det roligaste med mitt jobb.
Idag arbetar 25-åriga Ida Eriksson som distriktssköterska på vårdcentralen i Borrby i Simrishamns kommun. Hon har egen mottagning där hon behandlar patienter med alla olika typer av åkommor. Vägen hit var egentligen inte så krånglig. Efter den treåriga utbildningen till sjuksköterska började hon arbeta på vårdcentralen i Borrby. Men under de påföljande månaderna insåg hon att hon inte var riktigt färdig med studierna. Hon ville fördjupa sig, lära sig mer.
"Jag hade koll på högskolan eftersom jag hade läst min sjuksköterskeutbildning där och trivdes väldigt bra."
– Jag funderade på att fortbilda mig. Jag kände att jag ville utvecklas och den bredaste utbildningen för mig var distriktssköterska.
Högskolan Kristianstad hade precis vad hon efterfrågade.
– Jag hade koll på högskolan eftersom jag hade läst min sjuksköterskeutbildning där och trivdes väldigt bra. Dessutom gick det hyfsat smidigt att pendla från Borrby till högskolan, vilket var skönt eftersom jag inte hade lust att läsa på distans.
Att lämna arbetslivet och sätta sig i skolbänken var ingen större omställning. Eftersom hon så nyligen tagit examen, hade hon fortfarande studietekniken i färskt minne.
– De flesta andra kursare hade jobbat längre än jag mellan utbildningarna, men för min del var det inga problem att börja plugga igen.
"Som distriktssköterska är det mycket man ska behärska, och jag kände verkligen att jag breddade min kompetens."
Ida Eriksson säger sig vara mycket nöjd med utbildningen och dess innehåll.
– Som distriktssköterska är det mycket man ska behärska, och jag kände verkligen att jag breddade min kompetens, vilket är roligt.
Mest givande var den verksamhetsförlagda utbildningen, som pågick under nästan hela höstterminen. Studenterna gavs möjlighet att delta i arbetet på barnavårdscentral, vårdcentral, elevhälsa, i kommunal hemsjukvård och inom kommunpsykiatrin.
"Vi var stolta och nöjda när artikeln, med titeln "The relationship Between Reported Pain and Depressive Symtom Among Adolescents" blev antagen i The Journal of School Nursing."
Något som också tog en stor del av utbildningen var att skriva magisteruppsats. Ida Eriksson och skrivpartnern Sofie Bergman antog utmaningen att skriva uppsatsen på engelska, i form av en vetenskaplig artikel, som sedan skulle publiceras i en vetenskaplig tidskrift.
– Vi var stolta och nöjda när artikeln, med titeln "The relationship Between Reported Pain and Depressive Symtom Among Adolescents" blev antagen i The Journal of School Nursing. Väldigt kul att vi fick den möjligheten!
"Jag har verkligen hamnat helt rätt."
Ida Eriksson är tillbaka på sin tidigare arbetsplats, vårdcentralen i hemorten Borrby. Men numera som distriktssköterska. På mottagningen dyker alla möjliga arbetsuppgifter upp; vaccinationer, olika typer av såromläggningar, bedömningar via telefon, medicinska åtgärder, kontroll av puls och blodtryck och mycket mer.
– Jag har verkligen hamnat helt rätt. Den stora skillnaden är kanske att jag har förskrivningsrätt på en del läkemedel, vilket underlättar arbetet på min mottagning. Och det mest givande är att jag möter så många olika människor, alla med olika hälsohistorier. Väldigt intressant och lärorikt.
Text: Kerstin Weman Thonell
Bild: Privat
Läs mer om Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot distriktssköterska