Klimatets påverkan på Skånes vatten och kuster
Hur ska vi bete oss mot stigande havsnivåer? Vem ska stå för resurserna när det gäller problemen med kusterosioner? Det var frågor som diskuterades under den skånska landskapsdagen, i år förlagd till Högskolan Kristianstad.
Exkursion till Äspet i Åhus
Syftet med den årliga skånska landskapsdagen är få ett grepp om helhetssynen på landskapet – att naturvård, kulturmiljövård och planering måste jobba tillsammans för framtidens landskap. Värdskapet cirkulerar mellan kommunerna och i år var det Kristianstads tur. Joachim Regnéll, universitetslektor i biologi och lärare på Landskapsvetarprogrammet, har varit med i planeringen.
– I år är det ett väldigt aktuellt ämne som vi ser i media rätt mycket, nämligen vatten, stigande havsnivå och kusterosion, berättar Joachim. Det handlar om hur vi ska planera för framtida bebyggelse för människor, men också hur vi ska ta tillvara på de naturvärden vi har vid kusten och hur vi ska vårda vårt kulturarv.
Joachim menar att om vi bygger fasta hinder mot stigande havsnivåer, så skjuter vi bara problemet framför oss. Om vi vill ha naturliga stränder måste kommunerna fundera över hur och när bebyggelse och verksamheter måste flyttas från stranden. Kostnaderna kommer annars bara att stiga och till slut blir vi ändå tvungna att retirera från nuvarande kustlinje.
En av förmiddagens föreläsningar gav ett internationellt perspektiv då Hamish Hall, Senior Technical Director, WSP UK, berättade om kustskydd i Storbritannien.
Skåne har de största utmaningarna
– De förändringar vi ser här är ännu mer dramatiska i Storbritannien. Men vi tänker kanske inte alltid på att vi har en problematik som är specifik just för Skåne, fortsätter Joachim.
I de norra och mellersta delarna av Sverige kompenserar landhöjningen mer än väl för havsnivåhöjningen I södra Skåne har vi istället en landsänkning och i andra delar av Skåne en väldigt låg landhöjning. Därför är det här som vi kommer att ha de största problemen. En viktig fråga blir då vem som ska stå för resurserna.
– Det är ett problem för Skåne, Halland och Blekinge, men vi kan nog inte klara detta själva. Det behövs nationella resurser, säger Joachim. Vi ser att länsstyrelsen har tagit detta problem på allvar. Sen gäller det att ha lokala kommuner och politiker med på tåget.
– Vi är väldigt glada över det breda och aktiva deltagandet med 95 deltagare, bland annat politiker och tjänstemän, lärare och inte minst studenter. Men detta är problem som angår många fler utbildningar och kollegor, ekonomerna inte minst, menar Joachim.
Dagen avslutades med en exkursion till Äspet i Åhus där erosion och klimatförändringar har påverkan på kustlandskapet och på sikt också bebyggelse.