Lärosäten Syd fördjupar och stärker sitt samarbete
De sex lärosätena i "Lärosäten Syd" förnyar och fördjupar överenskommelsen för sitt samarbete. Ett gemensamt kontor inrättas i Bryssel för att skapa nätverk och större genomslag bland EU:s institutioner.
Överenskommelsen beskriver bland annat att ett närmare samarbete ska ge ökade synergieffekter genom såväl ökad planering som erfarenhetsutbyte. Ett gemensamt kontor inrättas i Bryssel med syfte att påverka policyprocesser, synliggöra forskning och forskare samt öka samarbetet med olika aktörer.
Lärosäten Syd, det vill säga Blekinge Tekniska högskola, Högskolan i Halmstad, Högskolan Kristianstad, Lunds universitet, Malmö universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, samarbetar sedan länge för att möta samhällsutmaningar som medför nya krav på högre utbildning och forskning.
Lärosätena samarbetar exempelvis inom forsknings- och innovationsprojekt, kvalitetssäkring av utbildning, studentkårer och arbetsmarknadens kompetensförsörjning. Genom samarbete kring mobilitet kan lärosätena möjliggöra för allt fler studenter att kombinera sina egna utbildningar genom att växla mellan lärosätena.
Mellan lärarutbildningarna på de ingående lärosätena finns ett väl utvecklat samarbete både kring studentutbyte och kompetensförsörjningsfrågor. En utsedd arbetsgrupp har i uppdrag att undersöka förutsättningar för ett utökat samarbete. Under 2018 kommer man fortsätta att arbeta med till exempel samordning inför nya platser, strategi för dimensionering av lärarutbildningarna, planerade satsningar, prognos om förväntat antal studenter och hantering av bristämnen.
Inom lärosätena sker också kunskapsutbyte och dialog om kompetensförsörjning, dimensionering och inte minst gemensamt arbete rörande verksamhetsförlagd utbildning. Det finns även ett väletablerat samarbete rörande sjuksköterskeutbildningar.
– En prioriterade fråga under 2018 är ett utökat samarbete kring specialistsjuksköterskeutbildning. Det råder brist på specialistsjuksköterskor inom vissa bristkompetenser, vi behöver fortsätta att samordna oss och öka antalet utbildade specialistsjuksköterskor inom Lärosäten syd, säger prorektor Agneta Ljung Djärf.
En annan prioriterad fråga är samverkan rörande kvalitetsutvärdering. Ett kvalitetsnätverk har startats för att utveckla idéer kring kvalitetsarbetet inom högskolan, samt för att utbyta erfarenheter från UKÄs kvalitetsutvärderingar. Även ett nätverk med fokus på kvalitetssäkring av utbildning har startas för att öka samverkan och lära av varandra inom lärosätena.