Leapfrogs – ett hopp för innovativa studenter
Från soppkastrullen till tandläkarstolen. I sommar får två studenter, en gastronom och en tandhygienist, chansen att utveckla sina egna affärsidéer – tack vare ett generöst bidrag från Leapfrogs.
Nässlorna utanför campus är fortfarande späda, men om några veckor börjar plocksäsongen. När Henning Lennman skördar nässlor hemma i Östergötland är han utrustad med overall, gummistövlar och handskar. Foto: Kerstin Weman Thornell
Nässlor!? De bränner man ju sig på! Det är en kommentar som Henning Lennman ofta får höra när han berättar om sin företagsidé.
– Men de som testar att göra nässelsoppa eller nässelté tycker oftast att det är jättegott, säger han.
Tanken föddes egentligen på andra sidan jorden, när Henning Lennman arbetade under några månader på en gård på Nya Zeeland. Familjen var företagsam och såg till att tjäna pengar på det jorden gav.
Henning kom då att tänka på barndomsåren hemma i Östergötland, och på hur mormor Solveig hjälpte till att laga mat åt Henning och hans syskon. På våren blev det ofta soppa, gjord på nässlor som hon hade plockat i diket och förvällt. "Men varför tar inte fler vara på nässlorna?" frågade han sig. "För att det är kostsamt och att de inte har tid", blev svaret.
Väl hemkommen till Sverige gav han sig ut på Sankt Hans backar i Lund och plockade ett kilo nässlor, och konstaterade att det gick alldeles utmärkt att torka dem. Under sina studier på gastronomprogrammet i Kristianstad har han fått tillfälle att fördjupa sig i nässlornas ursprung och användningsområde. Enligt Livsmedelsverket innehåller denna växt en rad nyttiga näringsämnen som vitaminer, järn och protein.
– Visst kan man se det som en superväxt, men jag vill framför allt framhålla hur god och användbar den är i vardaglig matlagning.
För drygt ett år sedan drog han igång sitt företag, och sedan dess marknadsför han, via hemsidan, torkade nässlor på små kantiga glasburkar. De är tänkta att använda till soppa, té, pesto eller krydda. Framöver planerar han att bredda sortimentet med nyponpulver, blåbärspulver och körsbärsrussin.
– Jag har fått stor draghjälp genom HKR Innovation. Och nu, med stipendiet från Leapfrogs, hoppas jag kunna arbeta på heltid med företaget under sommaren. Mitt mål är att ha minst tio återförsäljare om ett år.
Tandvårdsrädslan ska botas genom en ny affärsidé
Tandvårdsrädsla grundläggs ofta tidigt i livet, men Therése Eriksson vill med sin innovation avdramatisera stunden i tandläkarstolen. Foto: Privat
Tanken med Leapfrogs stipendium är att ge studenter möjlighet att utveckla sin unika affärsidé. Utöver 30 000 kronor för några veckors heltidsarbete får studenten också möjlighet att delta i workshops och nätverkande, som kan ge innovationen en skjuts framåt.
Detta är också vad Therése Eriksson ser fram emot. Hon läser sista terminen på tandhygienistprogrammet och arbetar också på en tandvårdsklinik i Bjärnum.
– Jag märker tandvårdsrädsla bland många patienter. Det kan vara allt från svagt obehag till extrem fobi. En del är nervösa och babblar bort tiden, andra är tysta och sammanbitna och håller krampaktigt i armstöden.
Hon har också skrivit en B-uppsats om tandvårdsrädsla, och kan konstatera att den ofta grundläggs i barndomen. För ett par månader sedan, när hon praktiserade på barnspecialisttandvården, fick hon plötsligt en idé.
– Jag såg mig omkring i rummet och konstaterade att det vore bra med en produkt som får barn att öppna munnen.
Exakt vad den innefattar kan hon inte avslöja, men den bidrar till att göra undersökningen enklare på ett lekfullt sätt.
När Therése Eriksson kommer på något, brukar det gå fort. Redan samma kväll kontaktade hon en specialisttandläkare, som bekräftade att just hennes uppfinning ännu inte fanns på marknaden. Därefter fick hon, genom HKR innovation, tipset om att söka Leapfrogs stipendium. Det innebär att projektet är finansierat under sommaren.
– Jag vill ta fram en prototyp som kan användas kliniskt, och som kan godkännas enligt alla de regler och bestämmelser som gäller för medicinteknisk utrustning. Efter detta hoppas jag förstås att produkten snart ska komma ut och komma till användning!
Text: Kerstin Weman Thornell