Lektor släpper sin andra roman
Universitetslektorn och docenten i psykologi, Johanna Gry Masche-No, släpper i dagarna sin andra roman, Mördarens dotter. Den första romanen förändrade hennes liv, med den andra väcker hon stora samhällsfrågor av vår tid till liv, frågor som hon också försöker besvara.
Just nu laddar Johanna inför sin föreläsning i Regionmuseet. Där ska hon berätta om sitt skrivande och sitt liv och presentera sin nya roman, Mördarens dotter. Men hur kommer det sig att en universitetslektor vid Högskolan Kristianstad ger sig i kast med att skriva skönlitterära romaner?
En mörk kväll våren 2015 kände den manlige lektorn och docenten i psykologi att han hade kört fast. Han började då skriva en kärleksroman. Berättelsen tog sin form och blev lite väl frisinnad, med en bisexuell trekantsrelation mellan två tjejer och en man. Han vågade först inte ge ut romanen under sitt eget namn och hittade på den kvinnliga pseudonymen Johanna Jensen, för att läsarna skulle lägga fokus på känslor och relationer, i stället för på vad för slags relation det handlade om.
– Men då upptäckte jag att ett liv som kvinna passade mig så mycket bättre än det tidigare livet som man. Plötsligen föll allt på plats. Och så fanns förebilder för mig redan i romanen, utan att jag hade tänkt på det medan jag skrev, förklarar Johanna.
Nu har Johanna levt som kvinna i drygt två år och är stolt över att kunna presentera sin andra roman just på Pride som har betytt henne så mycket för sin egen resa. Mördarens dotter handlar om en frikyrkligt präglad tjej som upptäcker att livet inte är så enkelt som hon har lärt sig hemma. Först vågar hon sig in i en ovanlig kärleksrelation. Sedan blir hon vän med en muslimsk och dessutom lesbisk tjej som snart blir romanens egentliga hjälte.
– Jag kallade henne för ”Zeinab”, efter en ung kvinna som då figurerade i media och som hade tagit fast en beväpnad rånare, berättar Johanna.
– Det kändes som rätt namn för denna tjej som är modig och lojal, men också full av empati och känslor.
Johanna berättar vidare att hon helst skulle vilja bli vän med karaktärerna hon skriver om. Det var en utmaning att skildra fyra huvudkaraktärer där var och en har sina egen unika och komplexa personlighet, men hon tycker att hon lyckades tack vare sina kunskaper i utvecklingspsykologi, personlighets- och familjepsykologi.
Johannas karaktärer är ofta i utsatta lägen, men med hjälp av kärlek och vänskaper går det att ta sig vidare. I sin första roman, På okänd väg, tog Johanna itu med sin egen biografi. I andra romanen, Mördarens dotter, vänder hon blicken framåt och låter karaktärerna brottas med de stora livs- och samhällsfrågorna i vår tid.
Boksläppet för Mördarens dotter sker den 29 juni klockan 19.00 under en föreläsning i Regionmuseet Kristianstad som en del av Kristianstad Pride.