Matmissionär på seminarium om social innovation
Slänga eller äta – det är frågan. Zeenath Hasan föredrar det senare. Därför har hon dragit igång projektet Rude Food, som förvandlar utdömda matvaror till läckra rätter. På seminariet Social innovation den 24 maj berättar hon om kampen mot matsvinnet.
Zeenath Hasan, talare på seminariet Social innovation, vill visa att det finns möjlighet både för grupper och enskilda människor att göra skillnad i samhället.
Frukt som blivit lite kantstött. Gårdagens bröd. Mejerivaror vars bäst-före-datum börjat närma sig.
När Zeenath Hasan arbetade med ett forskningsprojekt på en foodcourt i Malmö, kunde hon konstatera att en betydande del av de fullt ätbara matvarorna hamnade i soporna. Tillsammans med några vänner började hon samla in den utdömda maten, för att istället tillaga och äta den.
Detta blev startskottet för Rude Food – ett projekt som motverkar matsvinnet. På torsdag den 24 maj medverkar Zeenath Hasan på seminariet Social Innovation på Krinova, och berättar om den numera prisade och uppmärksammade verksamheten.
Till vardags är Zeenath Hasan universitetslektor på institutionen för design vid Linnéuniversitetet. Hon har länge intresserat sig för människors förhållande till mat, och märkte att idén om att använda utdömda matvaror snabbt slog rot.
– Vi låg rätt i tiden. Vi har länge haft en matindustri som där mat förväntas finnas överallt och hela tiden, men där överskottet hamnar i soporna. Men nu började begreppet cirkulär ekonomi började få fäste, vilket utgår från ett system som bygger på återbruk och inte slöseri.
Gruppen växte, blev en ideell förening, bestående av många studenter. Allt fler små och medelstora restauranger och butiker ville skänka sitt överskott.
– Ett tag höll vi nästan på att drunkna i bröd. Det har också hänt att vi fått 500 kg potatis av en bonde och då måste vi ju laga maten utifrån detta.
Numera har Rude Food en kock som förvandlar matvarorna till vegetariska maträtter. Merparten av den lagade maten skänks sedan till biståndsorganisationer, medan resten säljs genom catering till privatpersoner och företag för att finansiera verksamheten.
– Alla munnar och magar är lika mycket värda, så vi gör ingen skillnad på maten vi skänker eller säljer. Däremot är det inte alltid som rätterna ser ut som vanligt bröd, soppa och sallad, utan man får tänkta ett varv till.
Hennes egen favorit är dumplings, små piroger som kan fyllas med allt möjligt.
Det hela började i liten skala, men idag är Rude Food en etablerad verksamhet i Malmö, som tilldelats flera priser – bland annat Skånska Gastronomipriset i kategorin Årets mångfald. Till sin glädje ser Zeenath Hasan att matåtervinning växer, och att även de större butikskedjorna börjat tänka om.
– Tidigare har det varit tabu att visa att man haft matsvinn. Men nu är några av dem på gång med ett eget återvinningssystem! Det visar att det är möjligt att påverka synen på mat.
Torsdagens seminarium riktar sig till såväl studenter och lärare som till näringslivet och den nyfikna allmänheten. Förmiddagens huvudtalare är professor Andreas Gerlach från SWICE, South Westphalia International Center for Entrepreneurship. Han har specialiserat sig på socialt entreprenörskap, och ställer frågan: vad innebär egentligen en god innovation?
– Sociala innovationer är väldigt mycket på tapeten, men samtidigt kan det vara svårt att få grepp om vad de innefattar och hur man kan främja deras framväxt, menar högskolans innovationsrådgivare Johan Müllern-Aspegren.
Han tror och hoppas att seminariet ska tända en gnista hos deltagarna.
– Kanske blir de inspirerade att själva skapa de där sociala innovationerna de tidigare bara funderat på. Det handlar om både glöd och kunskap. Att visa att det faktiskt är möjligt.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Helena Bévengut-Lasson