Ny satsning på Testbädd Balsgård för ökad innovationskraft hos dryckesföretag
För att stärka innovationskraften hos små och medelstora dryckes- och livsmedelsföretag görs nu en gemensam satsning av akademi, näringsliv och innovationsaktörer för att utveckla, tillgängliggöra och säkerställa testbädden på Balsgård som en långsiktig utvecklingsresurs.
Satsningen av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Högskolan Kristianstad, Krinova Incubator & Science Park och Mårtensson Consulting AB, ska skapa bättre förutsättningar för fler företag att kunna utveckla nya innovativa dryckeskoncept och för nya företag att kunna startas. Satsningen skall tillgängliggöra och vidareutveckla verksamheten vid Balsgårds pilothall som en experimentverksamhet och unik testbäddresurs för Norden. Där blir det möjligt för entreprenörer, forskare, studenter och dryckesutvecklare att arbeta enskilt och mötas i gemensam utveckling över bolagsgränser, områden och discipliner. Högskolan Kristianstad blir med Gastronomiprogrammet, en spännande katalysator för innovation.
– Vi är enormt taggade att kunna erbjuda våra studenter och forskare vid Högskolan Kristianstad en gräddfil till utmaningsbaserade projekt och samarbeten. Vi vill skapa värde för olika samarbetetsaktörer och befästa och utveckla högskolans och Kristianstads matprofil! Viktoria Olsson, programområdesansvarig för Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad.
– Det är mycket positivt att denna verksamhet, som SLU utvecklat, får en tydlig förankring i näringslivet. Med en privat aktör i samarbetet finns det nu bra förutsättningarna för forsknings- och utbildningssamverkan med en bransch som kännetecknas av många små företag. Detta bidrar också till förverkligandet av Sveriges och regionala livsmedelsstrategier, säger Nicholas Jakobsson, senior innovation business advisor, SLU Holding.
Under de senaste åren har omsättningen inom den skånska dryckesbranschen ökat stadigt och ligger i dag på flera miljarder. Dryckesindustrin spås fortsätta utvecklas och växa både nationellt och internationellt, särskilt inom kvalitetsprodukter som både ger smakupplevelser och bidrar till hälsa och välbefinnande. Enligt XTC World Innovation Panorama 2018 är dryckessektorn världens mest innovativa livsmedelsområde.
– Med satsningen på Balsgård Foodtech vill vi vara med och skapa möjligheter för utveckling av nya drycker och ny teknik inom livsmedelsindustrin. Detta kommer att kunna stärka Skåne och Sverige som en plats med starka traditioner inom dryckesproduktion och innovation. Vi har varit aktiva i mer än 20 år och ser i dag en stark efterfrågan av att ”tänka nytt” i branschen, säger Nils Mårtensson, vd på Mårtensson Consulting.
Testbäddens placering i Balsgård utanför Kristianstad, i anslutning till SLU:s växtförädling, i en nationellt betydande region för äpple och bär, ger den en unik position kopplat till kompetens kring odlings- , process- och kvalitetsaspekter. I Kristianstad finns också Krinova, Sveriges äldsta och största inkubator och sciencepark med livsmedel som profilområde. Krinova verkar i hela Skåne och ingår i ett nationellt innovationsekosystem med inkubatorer och scienceparker i Sverige. Krinovas roll i satsningen, förutom att erbjuda utvecklings- och innovationsstöd till idébärare, entreprenörer och företag som vill nyttja testbädden, är att skapa en samverkansplattform mellan aktörer som ska verka för utvecklingen och etableringen av Balsgård som en nordisk testbädd. Detta finansieras i ett tvåårigt projekt av Länsstyrelsen Skåne genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Region Skåne och Kristianstads kommun.
Det nya testbädd-bolaget som bildas, Balsgård Foodtech AB, kommer att till största delen ägas och finansieras av Mårtensson Consulting med SLU Holding och HKR Holding som delägare.
Kontakt
Nicholas Jakobsson, Senior Innovation & Business Advisor, SLU Holding AB, 0733–70 35 50
Viktoria Olsson, Programområdesansvarig för Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad, 0703–81 94 95
Charlotte Lorentz Hjorth, vd Krinova Incubator & Science Park, 0708–29 14 34
Nils Mårtensson, vd Mårtensson Consulting AB, 0709–58 64 22