Nytt EU-projekt ska hjälpa personer med negativ kroppsuppfattning
Cirka 12 miljoner individer i Europa lider av att deras utseende påverkar deras kroppsuppfattning. Nu startar ett EU-projekt som ska hjälpa dessa människor med hjälp av en innovativ terapimodell som ska integreras i en utbildning för Europas hälso- och sjukvårdspersonal. Högskolan Kristianstad är på plats i Grekland där Act now tar avstamp.
Forskare och representanter på plats i Papageorgiou General Hospital i Thessaloniki för uppstartsmötet i Grekland.
I Europa uppskattas att cirka 12 miljoner individer har ett annorlunda utseende som kan resultera i en negativ kroppsuppfattning, så kallad body image. Det rapporterar hälso- och sjukvårdspersonal från hela Europa. Nu träffas forskare och representanter från sammanlagt åtta länder i grekiska Thessaloniki för att starta ett EU-projekt som ska hjälpa patienter med ett annorlunda utseende.
– Det finns många orsaker till ett förändrat utseende, som kraniofaciala tillstånd, trauma, hudsjukdomar och medicinsk behandling, säger Martin Persson, biträdande professor i hälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad, och initiativtagare till projektet.
Det korta namnet på projektet är Act now. ACT är också förkortningen av Accept- och engagemangterapi, vilket är den psykologiska modell som är anpassad till behoven hos patienter med denna problematik. Terapin fokuserar på att hjälpa patienter att leva meningsfulla liv och lära sig färdigheter för att hantera svåra tankar och känslor vilket förbättrar livskvaliteten.
– Hälso- och sjukvårdspersonal som träffar dessa patienter regelbundet har då också möjligheten att erbjuda psykologiskt stöd, men många saknar kunskap och förtroende för att göra det. Forskning visar att hälso- och sjukvårdspersonal som genomgår träning och får tillgång till specialresurser gör det möjligt för dem att kunna erbjuda stöd, konstaterar Martin Persson.
Målet med projekt är att utveckla, testa, implementera samt att sprida utbildningen för hälso- och sjukvårdspersonal, så att de kan använda ACT-principer för att stödja patienter med ett annorlunda utseende. I partnerskapet finns mycket erfarna forskare från Sverige och Storbritannien, sjukhus och vårdinrättningar från Estland, Grekland, Cypern, Slovenien, Rumänien, samt icke-statliga organisationer från Nederländerna och Norge. Utöver Martin Persson representeras Högskolan Kristianstad också av Carina Elgán, biträdande professor i hälsovetenskap.
Projekttitel: Act Now - A training program development for healthcare professionals to use the principles of acceptance and commitment therapy (ACT) to facilitate patient adjustment to the challenges of living with a visible difference. Erasmus+ 2018-1-EL01-KA202-047907
Text: Fabian Rimfors
Foto: Privat