Simuleringsrum klart för sjuksköterskestudenter
I veckan invigs det nya simuleringsrummet för sjuksköterskestudenter. Det är nytt för högskolan, som tidigare haft sin simuleringsverksamhet på CSK. Med eget rum får studenterna mer tid till simulering, men simuleringsrummet är även ett sätt att råda bot på bristen av VFU-platser som idag råder ute i verksamheterna.
–Vi har tidigare hyrt in oss på Kliniskt träningscentrum på CSK. Detta innebar att knappt hälften av sjuksköterskestudenterna fick träna och simulera. Genom att själva driva simuleringsavdelningen så behöver vi inte konkurrera med personalen på CSK om tillgång till träning. Vi kan lägga vårt eget schema som passar oss och vi äger vår eget material, säger Tina Nilsson, Universitetsadjunkt i omvårdnad.
–Genom att ha en egen simuleringsavdelning kan vi erbjuda träningsmöjligheter i olika vårdmiljöer för våra studenter, vilket är bra då det är svårt för högskolan att få tillgång till tillräckligt med bra VFU platser på sjukhusen, säger Carina Lernheden, Universitetsadjunkt i omvårdnad.
I simuleringsrummet får sjuksköterskestudenter möjlighet att träna på olika scenario som de kan ställas inför i sitt kommande yrke. Genom en docka som styrs av den undervisande läraren så får studenterna utföra simulerade vårdsituationer medan en annan grupp studenter bevakar och reflekterar över situationen. Briefing och analys är två viktiga komponenter för lärandet.
Carina Lernheden och Tina Nilsson har projektlett byggandet av rummet, något som pågått sedan hösten. Rummet har använts i undervisningen sedan januari och används idag för sjuksköterskestudenterna i termin två, tre och sex. Målet är att simuleringsrummet ska användas i fler terminer. Till hösten kommer rummet utvecklas ytterligare.
–Vi har precis beviljats bidrag för ett kvalitetshöjande medel projekt där vi vill utveckla simuleringen med projiceringsmöjligheter. Detta innebär att vi kan filma och projicera olika miljöer, exempelvis en trafikolycka eller hemmiljö med både ljud och bild. Det ger en autentisk simuleringsmiljö. Detta projekt är tänkt att starta till hösten 2018, säger Tina Nilsson och Carina Lernheden.
Text och bild: Lovisa Wallin