Seniorer ger ny syn på äldreforskning
Att få in vardagen i akademin. Detta är en av målsättningarna för brukarrådet, som hade sin allra första träff i måndags. Under de kommande fyra åren ska seniorerna ha ett ord med i laget när högskolan forskar om äldre.
-Det vi kan bidra med är visserligen ingen vetenskaplig syn, men vi kan bidra med livet, och kanske också höja kvalitéten på forskningen, säger Stig Ålund, ordförande i brukarrådet.
Här med Pia Petersson, lektor i omvårdnad.
I hus fem, i det gamla häktet på Högskolan Kristianstad, har ett gäng seniorer slagit sig ner vid bordet. De pratar, resonerar, ställer frågor till representanterna från högskolan. Detta är det så kallade brukarrådet, som framöver ska fungera som en referensgrupp inom högskolans äldreforskning. Brukarrådet är en del av det sexåriga programmet UserAge, ett samarbete mellan fyra lärosäten i Sydsverige som ska fördjupa kunskaperna om brukarmedverkan i forskning. Från Högskolan Kristianstad driver man bland annat ett projekt om förebyggande hembesök (Pre-H).
–Att lyssna på brukare är inget nytt. Men det vanliga tillvägagångssättet är att skicka ut en enkät med färdiga frågor. I det här fallet ska samarbetet fördjupas och kunskapsanvändarna ska vara involverade i samtliga forskningssteg, säger Pia Petersson, lektor i omvårdnad.
Vid det inledande mötet diskuterades tankarna och syftet med brukarrådet. De kommande träffarna kommer att innehålla mer konkreta resonemang kring en rad olika forskningsprojekt, och vilken roll brukarrådet ska ha i dessa. Pia Petersson menar att det finns en poäng med att vara öppen och mottaglig för förslag och förändringar längs vägen.
Stig Ålund är 71 år och ordförande i brukarrådet.
–Det känns förstås bra, att man öppnar akademin för vanligt folk. Att vi som är brukare, och som faktiskt har nytta av vård och omsorg, får vara med i forskningsprocessen.
Själv har han en bakgrund som "kommunbyråkrat", då han varit kommundirektör i flera kommuner och förbundsdirektör på Kommunförbundet Skåne. På senare år har styrelsearbetet i PRO Skåne tagit alltmer engagemang.
Under måndagen strålade brukarrådet samman för första gången.
-Det är en bra blandning på människorna i gruppen. Någon har varit sjuksköterska, någon annan har drivit äldreboende, ett par har varit politiker... Flera är också representanter för pensionärsorganisationer. Förhoppningsvis kan vi bidra med våra livserfarenheter och föra in vardagen i forskningen.
Pia Petersson håller med:
–Som forskare är det lätt att bli hemmablind. Ofta behövs ett kritiskt öga som betraktar det hela utifrån, och som ställer frågorna: varför gör ni såhär? Jag tror att brukarrådet kommer att vara väldigt viktigt i det här sammanhanget.
Text och bild: Kerstin Weman Thornell