Studentens tryffelpärlor prisade på Foodhack
I helgen arrangerades innovationstävlingen Greater CPH Food Hack på Krinova, där över 70 deltagare från fler än 25 länder deltog. Deltagarna jobbade fram koncept för hur vi kan producera, distribuera och konsumera mat på ett mer hållbart sätt. Tolv lag kämpade om det två priserna, varav andrapriset gick till Högskolan Kristianstads student Marcus Johansson och hans kompanjon som löste ett vanligt problem vid hantering av färsk tryffel.
Susanne Welin-Berger och Marcus Johansson prisades för att ha lyckats bevara tryffelns arom vid upphettning.
Vad är det du har varit med om och vad är det för ett koncept ni utvecklade?
– Gotland Truffle Challenge, som utmaningen kallades, pitchades i fredags av Susanne Welin-Berger som odlar och säljer tryffel på Gotland. Problemet de hade var att för mycket arom från deras tryfflar gick förlorad när de hettades upp. Utmaningen för helgen var alltså att hitta ett sätt at bevara den gotländska tryffelns underbara arom i varma rätter.
– Vår lösning på detta blev tryffelpärlor, ett slags tryffelsmör i ett hölje som löses upp vid precis rätt temperatur för att få den fulla tryffelsmaken i en varm anrättning, förklarar Marcus Johansson.
Vad är det du har vunnit?
– Jag, tillsammans med Susanne Welin-Berger, vann en fri resa samt fritt deltagande till Greater CPH Foodhack #2, som äger rum på DTU Skylab i Köpenhamn i början av maj.
– Biljetterna skall så klart utnyttjas och jag kommer att delta även i det andra hacket där vi ges möjlighet att vidareutveckla idéerna från hack #1 och även arbeta med den fysiska produkten.
Vad gör du i dag?
– I dag läser jag Gastronomiprogrammet här på högskolan. Många av de olika idéerna som jag förde in i arbetet under helgen är sådant som snappats upp under utbildningen.
Vad har du för framtidsplaner?
– Mina första planer är att fullfölja min utbildning som jag har några år kvar på. Därefter vill jag arbeta med mat på ett sätt som jag känner passar mig då, berättar Marcus.
Text: Fabian Rimfors
Foto: Privat