Informationsteknik + demokrati = samskapande medier
Samskapande medier – det är framtidens sätt att främja demokrati och låta medborgarnas röster höras. Och framtiden är faktiskt redan här, menar universitetsadjunkt Montathar Faraon i sin nya avhandling.
– Vi har kommit till en punkt då vi vill ta ett steg bortom vanlig kontakt och underhållning genom sociala medier. Då människor, i stället för att scrolla tidslinjer och titta på söta hundar på Facebook, vill nyttja informationsteknik (IT) för samskapande arbetsformer, menar Montathar Faraon, universitetsadjunkt i informatik vid Högskolan Kristianstad.
Titeln för hans doktorsavhandling som läggs fram i dag, den 24 maj, är Co-creating democracy: Conceptualizing co-creative media to facilitate democratic engagement. I denna lyfter han fram begreppet samskapande medier. Montathar Faraon beskriver dessa som sociotekniska system där existerande IT underlättar för medborgare att delta i demokratiska processer. Eller, lite kortare sagt: äktenskapet mellan IT och demokrati.
Behovet av samskapande medier är större än någonsin, menar han. Vi lever i ett tidevarv då polariseringen ökar och politikerna tänker och agerar kortsiktigt och försöker sälja in sina egna personligheter oavsett kompetens. Det leder till brist på tillit från medborgarna.
– Då måste vi ta ett steg bort från denna hierarkiska samhällsordning och i stället betrakta varje människa som en betydelsefull och tongivande del i ett nätverk . Vi är alla sammankopplade genom fibrer, och i en platt organisation kan var och en själv göra sin röst hörd med stöd av IT.
Redan i dag finns exempel på denna utveckling, då människor slutit sig samman kring politiska frågor via Facebook, Twitter och Youtube.
– Inte minst under den arabiska våren, där självorganisering i sociala medier bidrog till händelseutvecklingen. Denna rörelse har också varit betydelsefull i länder med stark censur, som Kina, Vietnam, Iran och Ryssland, där ny teknologi bidragit till att andras åsikter förts fram.
Samtidigt har en del skeptiska röster höjts. En handlar om bristen på säkerhet och risken för elektroniskt intrång. En annan om hur man når ut till grupper och områden där internet inte är var mans egendom.
– Man ska inte vara naiv, men jag tror ändå att vi kommer att hitta lösningar. För att komma vidare krävs förstås kollektiva ansträngningar för att göra tekniken både säker och lättillgänglig.
I sin avhandling presenterar Montathar Faraon en rad olika kriterier som kan främja utvecklingen av samskapande medier. Faktorer som mobilisering och samarbete som krävs för att det ska fungera, såväl på lokal nivå, i fotbollsklubben eller bostadsrättsföreningen, som på nationell och internationell nivå.
– I avhandlingen går jag från idé och teori till praktik och presenterar ett konkret designkoncept. Jag har rört mig i ett tvärvetenskapligt fält där ämnen som informatik, psykologi, statsvetenskap, datavetenskap och pedagogik flätats samman. För min del har detta arbete varit både utmanande och lärorikt.
Vad kommer denna avhandling ge för effekter i samhället framöver?
– Den kommer kanske inte att störta diktaturer, men kan förhoppningsvis bidra till att förskjuta makten tillbaka till medborgarna så att begreppet demokrati verkligen kan leva upp till sitt namn.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Piotr Winciorek