Tillsammans ska svensk och chilensk forskning gagna samhällsutvecklingen
I slutet av november samlades 250 forskare i Santiago de Chile. Högskolan Kristianstad representerades av Lennart Mårtensson, professor i miljöteknik, som också passade på att berätta om vad de svenska hushållen gör med sitt matavfall.
Santiago de Chile är en modern storstad med 6,5 miljoner invånare. Ändå finns det många beröringspunkter med Sverige och Kristianstad, menar Lennart Mårtensson, professor i miljöteknik vid Högskolan Kristianstad.
Den bruna påsen återfinns numera under diskbänken i många svenska hem. Den fylls med potatisskal, äppelskrutt och andra överflödiga rester från matlagningen, som så småningom ska bearbetas och förvandlas till biogas och biogödsel.
– Vi har kommit ganska långt på den fronten, konstaterar Lennart Mårtensson, professor i miljöteknik vid Högskolan Kristianstad.
För ett par veckor sedan åkte han till Santiago i Chile för att delta i ACCESS Chile Sweden – ett samarbete mellan nio svenska lärosäten och lika många chilenska dito.
Det akademiska samarbetet inleddes för två år sedan, i samband med att Chiles dåvarande president Michelle Bachelet avlade statsbesök i Sverige. Man kom bland annat fram till att de båda länderna borde stärka sitt forskningssamarbete. Fram till förra året utgjordes ACCESS enbart av kontakter mellan Lunds och Uppsala universitet och två universitet från Chile. Men i samband med den första gemensamma konferensen i Lund 2017 blev forskare från andra lärosäten inbjudna – däribland Lennart Mårtensson från Högskolan Kristianstad.
– Det kändes intressant, att få bygga upp relationer med chilenska kollegor.
Det kan tyckas långsökt att samverka med ett land på andra sidan ekvatorn, nästan 1 300 mil bort. Men Lennart Mårtensson påpekar att Sverige och Chile har mycket gemensamt – inte minst genom de cirka 50 000 chilenare som flydde till Sverige under 70- och 80-talet.
– Dessutom har vi många beröringspunkter i samhälleliga utmaningar som handlar om skog, vatten, gruvindustri och livsmedelsproduktion. Men också hälsa, migration och demografi.
Chilenskt intresse kring svensk livsmedelsproduktion
I mitten av november var det svenskarnas tur att besöka Santiago. Ett nittiotal forskare från nio olika svenska lärosäten hälsades välkomna av den svenska ambassadören i Chile, samt 150 chilenska forskarkollegor.
En lång rad workshops och föreläsningar stod på programmet, bland annat en presentation där Lennart Mårtensson berättade om de svenska hushållens hantering av matavfall.
– Det blev en del diskussioner om hur vi utnyttjar våra naturresurser och hur vi skapar en hållbar livsmedelsproduktion. Det finns stort intresse för detta bland chilenarna, även om deras strukturer ser lite annorlunda ut. Men man kan tänka sig att utnyttja organiskt avfall från exempelvis deras vingårdar på ett bättre sätt.
I gengäld fick de svenska besökarna ta del av de chilenska kollegornas forskning. Lennart Mårtensson passade bland annat på att besöka ett laboratorium som ägnar sig åt att analysera smak och lukt, kopplat framför allt till vinindustrin.
Framöver hoppas Lennart få klartecken och resurser för att utöka samarbetet mellan Högskolan Kristianstad och forskare vid de chilenska lärosätena. Han räknar upp en lång rad områden där det finns möjlighet till samverkan: hälsa, antibiotikaresistens, hållbar utveckling, miljö, vatten och energi. Frågor kring utbildning, migration, historia och omvårdnad av äldre skulle också kunna vara av intresse.
– Allt detta ska i förlängningen främja innovationer som kan vara till gagn för samhällsutvecklingen. Tanken är också att samarbetet ska breddas, så att det inte bara berör forskare. Förhoppningsvis kan det också komma studenterna på grundutbildningen till del.
Nästa ACCESS-möte är planerat att hållas i Stockholm och Uppsala om ett år.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: ACCESS, Privat och Kerstin Weman Thornell
Det finns många kopplingar mellan Sverige och Chile, och flera samarbetsidéer har vuxit fram under besöket i Chile, menar Lennart Mårtensson som just är hemkommen från konferensen ACCESS.
Bland de 250 forskarna från Chile och Sverige fanns Lennart Mårtensson som representant och kontaktperson för Högskolan Kristianstad.