Uppdrag från Skolverket: kurser i programmering
För några veckor sedan kom glädjebeskedet. Skolverket beställer tre nya kurser från Högskolan Kristianstad. Därmed kommer ett tjugotal verksamma lärare kunna förkovra sig i ämnet programmering.
– Den nya läroplanen ställer andra krav på lärarna. Behoven är stora, och det handlar om att försöka möta dem, säger Daniel Einarson, till vänster. Tillsammans med Susanne Bondesson och Örjan Hansson har han tagit fram nya kurser i programmering.
Från den 1 juli gäller Skolverkets nya riktlinjer, som går ut på att svenska skolan ska digitaliseras. Sedan regeringen kom med påbudet har många frågor väckts. Hur ska det gå till? Och var ska man lägga krutet?
"Det har varit alldeles för mycket fokus på själva datorerna. Skolorna måste även satsa på lärare och läromedel, annars kan digitaliseringen slå fel", förklarade utbildningsminister Gustav Fridolin i Aktuellt för några veckor sedan.
Just lärarnas digitala kompetens har varit en svår nöt att knäcka. I en undersökning uppger majoriteten av grundskollärarna att de har bristfälliga kunskaper i programmering. Därför har Skolverket gått ut med en förfrågan till lärosäten runtom i landet om de kan erbjuda uppdragsutbildning i programmering för yrkesverksamma lärare.
– Hittills har det varit upp till skolorna om de velat satsa på digitalisering, men från och med i höst har de inte längre något val. Samtidigt kan en del lärare säkert känna visst motstånd. De flesta har ju inte fått med sig denna kunskap från lärarutbildningen, säger Örjan Hansson, universitetslektor i matematik.
Tillsammans med Daniel Einarson, universitetslektor i datavetenskap, har han haft täta kontakter med Skolverket för att kunna presentera bästa möjliga upplägg och innehåll. I mitten av februari fick HKR klartecken, att sjösätta de planerade kurserna till hösten. De riktar sig till gymnasielärare i matematik och högstadielärare i matematik respektive teknik, och har titeln Grundläggande programmering med ämnesdidaktisk inriktning. Högskolan Kristianstad kan erbjuda plats åt sju lärare inom varje inriktning, vilket totalt blir 21 utbildningsplatser. Undervisningen kommer att pågå under hösten och vara förlagd till högskolan.
– Visst är det en fjäder i hatten, att just vi fick möjlighet att dra igång utbildningen. Ett antal lärosäten fick uppdraget, men inte alla, påpekar Daniel Einarson.
Genom tidigare satsningar som exempelvis lärarlyftet och matematiklyftet har högskolan vana och rutin att ta fram och erbjuda uppdragsutbildningar. De ligger utanför det ordinarie kursutbudet och söks genom direktkontakt mellan högskolan och huvudmannen, i detta fall kommunerna. Det är dock inte självklart, i dessa tider av lärarbrist, att arbetsgivarna har möjlighet att släppa ifrån sig lärare för fortbildning. Det menar Susanne Bondesson, som är HKR:s projektledare för uppdragsutbildningar.
– Men en del kommuner har faktiskt redan hört av sig och visat intresse för de kommande kurserna.
Text och bild: Kerstin Weman Thornell