”Vi har bemötts med nyfikenhet”
Alla människor vill må bra. Men vägen dit är inte enkel eller självklar. Under några veckor har studenter från HKR:s folkhälsopedagogiska program träffat SFI-elever, för att vrida och vända på begreppet hälsa.
I tre veckor har hälsovetarna Stephanie Madsen och Malin Månsson följt Haneen Alharbaji och hennes klasskamrater på SFI. Frågesporten om hälsa var mycket uppskattad bland eleverna.
Vad är karies? Ont i magen, hål i tänderna eller salt i maten?
– Det var inte så svårt, säger Haneen Alharbaji och prickar in ännu ett rätt svar i frågesporten.
Denna 21-åring från Damaskus har ett specialintresse för hälsofrågor och siktar på att bli sjuksköterska i framtiden. Men just nu studerar hon på SFI i Norra Åsum strax utanför Kristianstad.
Den senaste tiden har Haneen Alharbaji och hennes klasskamrater fått extra förstärkning på lektionerna. Hälsovetarna Stephanie Madsen och Malin Månsson från Högskolan Kristianstad gör sin tre veckor långa verksamhetsförlagda utbildning (VFU) i klassen. De båda studenterna läser kursen Kultur, individ och samhälle, och ser denna tid som ett bra tillfälle att omsätta kunskaperna i praktiken.
– Det är värdefullt att träffa människor från andra länder och ta del av varandras erfarenheter. I denna grupp finns elever från Mellanöstern, Filippinerna, Kosovo, Albanien och Etiopien, så det är ett perfekt tillfälle, menar Stephanie Madsen.
Eleverna har gått några år i grundskolan i sina ursprungsländer, men nivån på svenskan skiftar kraftigt, liksom engagemanget i klassrummet. HKR-studenternas närvaro har dock varit uppskattad bland alla. Malin Månsson och Stephanie Madsen beskriver hur de välkomnades från första stund.
– Visst var man kanske lite nervös i början, över att behöva stå och prata inför en grupp man inte känner. Men det gick fort över. Ingen dömer någon, utan vi har bemötts med nyfikenhet och öppenhet, säger Malin Månsson.
– Ja, det kändes som att vi genast blev ett med gruppen. De flesta tyckte att det var kul att ha två extra personer att prata svenska med, menar Stephanie Madsen.
Under dessa veckor har det övergripande temat på SFI-kursen varit just hälsa, och HKR-studenterna har tagit upp frågor om sambandet mellan kost, motion och sömn, och diskuterat folksjukdomar som diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdomar.
– Mycket känner de förstås redan till, men det kan vara bra att bli påmind om hur saker hänger ihop, menar Malin Månsson.
En del saker är inte alls självklara. Häromdagen gick de igenom rutinerna kring VAB (vård av barn). Vad säger man till arbetsgivaren när ens barn blivit sjukt? Hur gör man? HKR-studenterna har hjälpt till i klassen, men de har också haft egna lektioner, och träffat eleverna i mindre grupper. Ibland har de lämnat klassrummet – som under gårdagens frågesport då eleverna fick gå runt i tallskogen och leta lappar och välja svarsalternativ.
– Efter tre veckor har vi hunnit bli lite varma i kläderna. Kunskaperna har vi från högskolan, men det är bra att veta att man också kan förmedla den till andra, säger Stephanie Madsen.
Text och bild: Kerstin Weman Thornell