Cecilia vill skapa ett tryggt och kreativt klassrum
Om ett år är Cecilia Eriksson färdigutbildad lärare. Just nu läser hon grundlärarutbildningen för årskurserna 4-6 på Högskolan Kristianstad. Det krävdes ett par försök för att hon skulle hamna rätt i sitt yrkesval, men nu råder det ingen tvekan och hon stormtrivs med utbildningen och studentlivet.
Cecilia är snart färdigutbildad lärare i åk 4-6. "Jag längtar redan efter att få börja undervisa, lära känna mina elever och skapa ett tryggt och positivt klassrum!"
– Här finns en härlig miljö och man lär känna sina klasskamrater och lärare. Dessutom har vi mycket praktik och det gillar jag, säger hon. Jag växer med ansvar och gillar när det blir skarpt läge.
Hennes egen skoltid har varit brokig. I grundskolan hade hon alltid lätt för sig och var den som hjälpte kompisarna när de inte hängde med. Men på gymnasiet blev det annorlunda och hon hoppade av, jobbade i några år, läste in gymnasiet på folkhögskola och sökte sedan in på Högskolan Kristianstad när hon var 23 år.
– Omställningen från grundskolan till gymnasiet var stor. Jag var van vid en lite mindre skola. Rodengymnasiet i Norrtälje där jag började var jättestort och dessutom hade jag valt fel program.
– Jag har alltid tyckt om språk och matte, men sökte in till det ekonomiska programmet och det blev inte så bra.
Med andra ord har Cecilia med sig erfarenheter från de flesta skolformer när hon kommer ut som lärare. Hon har dessutom erfarenhet av att både vara den som ligger långt framme i klassen och den som inte riktigt hänger med.
– Det är såklart värdefullt nu när jag har bestämt mig för att vara med och påverka och vara meningsfull för barn, säger hon.
Kärleken tog henne till Kristianstad och hon trivs ypperligt i staden, där hon bor tillsammans med sin nordskånske pojkvän. Men det var inte bara det geografiska läget som fick henne att välja Högskolan Kristianstad.
– Nej, jag övervägde till exempel Malmö också. Men jag skrev högskoleprovet här och när jag kom hit till den här miljön – jag gillar den jättemycket! Dessutom är omgivningarna fina med all natur. I vår undervisning har vi använt miljön mycket, till exempel inom NO, där har vi varit ute mycket i naturen och på Naturum (vattenriket).
Från början hade Cecilia tänkt sig att undervisa i F-3, men under utbildningen kom hon på andra tankar. Efter ett år bytte hon över till årskurserna 4-6.
– Det händer så mycket i den åldern. När de börjar i fyran är de barn, sedan utvecklas de otroligt mycket på kort tid, det är en fascinerande ålder.
När Cecilia pratar, återkommer vissa saker ofta. Till exempel vikten av respekt och tolerans, av en trygg och tillåtande miljö, äkthet och genuin kunskapsglädje.
– Min egen mellanstadielärare var väldigt betydelsefull för mig. Hon var glad och omhändertagande – man märkte att hon verkligen tyckte om att vara lärare. Det är viktigt att brinna för yrket och signalera en positiv inställning, att ha kunskaperna, vara respektfull, konsekvent, strukturerad och tydlig.
– Här på högskolan har vi också väldigt bra lärare, de kommer ihåg sina studenter och har alltid tid om det är något man behöver hjälp med eller vill fråga om.
Utöver de egna studierna är Cecilia också engagerad som mentor i Näktergalen där hon även varit koordinator i två år. Hon har tidigare stöttat upp på skrivarverkstaden där studenterna får hjälp med att skriva akademisk text och är också studentambassadör. Men nu är det alltså bara ett år kvar tills hon är färdigutbildad och hon ser verkligen fram emot att få inleda sin lärargärning.
– "Färdig" lärare blir man kanske aldrig – jag kommer att lära mig hela livet. Jag gillar rutiner och ramar, men som lärare är ingen dag den andra lik och man får så mycket glädje av barnen. Jag längtar redan efter att få börja undervisa, lära känna mina elever och skapa ett tryggt och positivt klassrum!
Text och foto: Jeanette Thelander.