Deras app lotsar färska studenter in i sin nya vardag
Var hittar jag begagnad kurslitteratur? Var hittar jag billig hämtmat? Hur tar jag mig runt i Kristianstad? Har du bara en smart telefon är svaren inte långt borta. Appen heter Studentlife och via den får du som nyanländ internationell student en enklare väg in i din nya vardag. Applikationen tog avstamp på en delkurs och här får du träffa två ur den skapande trion.
Vårterminens kurser är slut och studentprojekten är redovisade, men det betyder inte att alla projekt är färdiga i alla bemärkelser. I varje fall inte om man frågar trion från Datasystemsutvecklingsprogrammet som ligger bakom appen Studentlife: Felix Karlsson, Martin Månsson och Shpat Krasniqi.
– Vi fick i uppgift att välja ett projekt knutet till vetenskap och som hjälper studenter på något vis. Så vi gjorde en app som hjälper nya studenter när de kommer till Kristianstad, berättar Felix, som fick själva idén till appen.
Kursen studenterna nyss avklarat heter Software engineering, vilket är en projektbaserad kurs, och där ingick aldrig att skapa en helt färdig app. Men många känner nog igen sig i att har du påbörjat något kan det vara svårt att sluta innan du känner dig helt färdig.
– Det viktigaste var inte att utveckla en jättefin kod och egentligen var det inte så stort fokus på appen i sig. Utan mer på processen HUR man utvecklar en app och hur man jobbar i team med tillhörande dokumentation, förklarar Martin Månsson, den som trion kallar ”förverkligaren”.
Ganska snabbt märkte studenterna att deras idé var högst relevant och att applikationen fyller både ett tomrum och ett behov, speciellt för vissa grupper på högskolan. Någon liknande app finns nämligen inte i dagsläget.
– Vi gjorde en enkätundersökning bland internationella studenter och fick 36 svarande, och nästan alla ansåg att vår app hade hjälpt dem, säger Felix
– Det är just därför vi har inriktat oss mest på internationella studenter, för att förenkla deras vardag när de kommer hit till ett främmande land. Men även studenter från andra håll i Sverige har ju så klart nytta av appen, påpekar Martin.
– Kommer du från en annan kultur kan du enkelt få bra hjälp genom appen, allt från att träffa nytt folk till att hitta nytt boende, och annat vi studenter letar efter när vi börjar plugga, berättar Felix.
Martin Månsson och Felix Karlsson, två tredjedelar av trion bakom appen Studentlife.
Inlogg som skapar högre relevans
Killarna visar hur startsidan ser ut. Under en solig bild på campus finns en meny med nio blå knappar, en för varje kategori.
– Under alla huvudkategorierna har du sedan subkategorier. Vill du till exempel handla mat går du in på ”food”, och där har du subkategorierna ”restauranger” och ”supermarkets” att välja mellan. Du vet kanske inte vad Ica Kvantum är och att det ligger där borta, men i vår app lotsas du rätt och får fram en karta dit via Google Maps. Poängen är att du ska hitta de grundläggande sakerna du behöver och få reda på hur du tar dig dit och hur långt det är, förklarar Martin.
– Eller ta ”nightlife”, säger Felix. Vill du gå och dansa? Vilken är då åldersgränsen och klädkoden på de olika ställena som finns i Kristianstad? Simpla saker för oss som bor här att ta reda på men som är svårt för de som inte kommer härifrån.
Som ny i ett land kan det vara svårt att veta hur man hittar saker och hur samhället fungerar, men det handlar inte enbart om koder och regler vi svenskar tar för givet. Hur hittar du exempelvis nya kompisar och hur får du exempelvis enklast tag på begagnad kurslitteratur?
– Vi har en hel del som återstår att göra om appen ska bli fullt funktionell, och framför allt handlar det om forumet. Det täcker den sociala biten. Vi har en Q&A i forumet men det är det enda i dagsläget förutom köp- och sälj-funktionen där du kan lägga ut gammal kurslitteratur till försäljning, och där andra kan köpa sakerna via kommentarsfunktionen. Denna funktion underlättar väldigt mycket för studenterna, poängterar Martin.
– Du kan även sälja möbler och annat relevant som hör ihop med studentlivet. Du tar bara en snapshot och skriver ”detta säljer jag”, förtydligar Felix.
Den del av applikationen som enligt killarna har störst möjligheter och utvecklingspotential är just forumet, bland anat för att innehållet kan göras mer relevant för användaren.
– När du skapar ditt konto så uppger du vilket program du läser, så vissa av kategorierna i forumet blir programspecifika, förklarar Martin. Läser du ekonomi har du ingen nytta av kurslitteraturen vi datavetare lägger ut. Och det finns även kurssektioner där studenter själva kan lägga upp information om kurserna de läser.
Om appen Studentlife blir färdigutvecklad och kommer att kunna hjälpa framtida studenter att komma till rätta på sitt nya lärosäte återstår fortfarande att se.
– Det är ett stort projekt att göra klart appen helt, och vi har tyvärr inte obegränsat med tid, så därför krävs det någon form av finansierat projekt för att få appen helt klar och redo att användas. Men då blir väldigt nyttig för många studenter, säger Felix.
Text och foto: Fabian Rimfors