Nu examineras de första beteendevetarna
I veckan tar de första studenterna på Beteendevetenskapliga programmet examen från Högskolan Kristianstad. Pirrigt och lite vemodigt tycker Susanne Sörlin, pionjär på en av Sveriges mest populära programutbildningar.
Susanne Sörlin är en av flera långväga studenter på Beteendevetenskapliga programmet. På onsdag är det dags att ta farväl av kurskamraterna.
Studenten Susanne Sörlin har just anlänt till Skåne efter en lång bilfärd från hemstaden Sundsvall.
– Detta känns lite pirrigt och nervöst. Och samtidigt vemodigt, att vara här för sista gången. Visst är det skönt att slippa fara fram och tillbaka genom landet, men det har också varit väldigt roligt att komma hit och träffa gruppen. Det kommer jag nog att sakna.
En av de första studenterna
Susanne Sörlin är en av sextio studenter som blev antagna när Beteendevetenskapliga programmet drog igång i september 2016. Under de första terminerna läste hela gruppen de tre ämnena psykologi, sociologi och kriminologi. Därefter fick studenterna välja fördjupningsämne.
– Såhär i efterhand känns det helt rätt, att jag valde kriminologi. Kanske hade de två andra ämnena varit mer användbara i arbetslivet, men jag tyckte ändå att kriminologi verkade mest givande.
Sedan starten har Beteendevetenskapliga programmet varit en av de mest efterfrågade programutbildningarna i Sverige, med "otroligt söktryck", enligt Pia Rosander, programområdesansvarig för psykologi. Hon menar att upplägget, med distansstudier och ett fåtal träffar, fallit många i smaken. Gruppen av studenter har haft stor spännvidd, både geografiskt och erfarenhetsmässigt.
– Detta är inte ett gäng nybakade studenter, utan människor med skiftande arbetslivserfarenhet i bagaget, som bor på olika platser i landet. I samband med träffarna har vi verkligen bemödat oss att skapa social samvaro och värdefullt utbyte mellan studenterna.
Att dra igång ett helt nytt program, som sträcker sig över flera fakulteter, var en ordentlig utmaning. Men Pia Rosander tycker att samarbetet fungerat bra, både för programområdesansvariga och för lärarlagen.
– En del studenter upplevde att det var lite tvära kast mellan kurserna, men under programmets gång har vi försökt få till smidigare övergångar. En annan utmaning var att försöka hitta valbara kurser till de sista terminerna som studenterna verkligen ville ha.
Nöjda studenter
Hon kan konstatera att studenterna överlag varit nöjda med programmet.
– Det ska bli spännande att läsa programutvärderingarna framöver. Sedan får vi förstås se till hösten, hur det går när studenterna ger sig ut i arbetslivet. Men jag hoppas att de tycker att de fått en gedigen utbildning, med en bred grund att stå på och ett djup i de ämnen de är särskilt intresserade av.
Susanne Sörlin beskriver sig som målmedveten i sina val av kurser. De senaste veckorna har hon ägnat åt sin kandidatuppsats, som handlar om hur skribenter på nätforumet Flashback använder ordet terrorism.
– Det är intressant att se hur människor, som befinner sig utanför den politiska kontexten, använder detta begrepp. Hur de målar upp en bild av den andre och skapar ett "vi och dom".
För Susanne Sörlins del har de gångna åren har varit mycket intensiva. Vid sidan om studierna har hon arbetat. Just nu jobbar hon som handläggare på Försäkringskassan i Sundsvall.
– Det har ändå gått bra. Det funkar så länge man har ett jobb där man trivs. Men just nu är jag rätt trött, så det ska bli skönt att "bara" jobba ett tag framöver.
Så småningom kanske hon letar sig tillbaka till skolbänken.
– Jo, jag har sökt några kurser, men håller det lite öppet än så länge. Jag har inte bråttom.
Text: Kerstin Weman Thornell
Bild: Privat