Gå direkt till innehåll.
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
In English
  • {{ node.Name }}
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
{{ prevNode.Name }}
{{ node.Name }}
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.Name }} {{ node.Name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Forna sädesslag kan bli framtidens spannmål
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Forna sädesslag kan bli...
20 maj 2019 /Nyhet /Forskning /Samverkan

Forna sädesslag kan bli framtidens spannmål

Kan bortglömda gamla sädesslag bli framtidens mat? Och kan dessa kulturspannmål hjälpa både den ekologiska produktionen och konsumtionen av vete och råg? Nyligen startade forskare vid Högskolan Kristianstad och SLU ett gemensamt forskningsprojekt som ska ta reda på om vi har något att lära av historien. I dag hålls det första öppna seminariet.

Kulturspannmål.

Vad är det ert forskningsprojekt går ut på?

– Syftet med projektet är att undersöka potentialen hos kulturspannmål i ekologisk produktion. Främst näring, smak och bakegenskaper, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap och som är Högskolan Kristianstads forskare i projektet.

Varför är det mer näring i äldre spannmålssorter?

– Det är en aspekt som undersöks i projektet. Man har sett att många av de gamla sorterna har ett högre näringsvärde, men sämre bakegenskaper. De ger dessutom en lägre skörd och kan vara svårare att skörda och att mala ner till mjöl, förklarar Karin.

– I de ”nya” och förädlade sorterna har man fokuserat mer på avkastning och bakegenskaper samt hur enkelt det är att skörda och mala, men då inte prioriterat näringsinnehåll som i många fall blivit lägre i de förädlade sorterna. Man har heller inte haft fokus på smak.

Hur kommer ni att jämföra äldre och nyare varianter av vete och råg?

– Vi kommer att undersöka näringsinnehåll, göra smakanalyser, ta fram nya produkter, och så vidare.

Vilken är din roll i projektet?

– Jag jobbar framförallt med sensoriska analyser. Det vill säga främst med perception och preferens. Eftersom vi är ett team som jobbar så kommer vi att arbeta tvärvetenskapligt, vilket innebär att vi alla bidrar på olika sätt i och till varandra arbeten och tar fram gemensam ny kunskap.

Text: Fabian Rimfors
Foto: Klimkin/Pixabay och Kerstin Weman Thornell

Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Bröd.
Historiska sädesslag i framtidens mat
Kulturspannmålens roll för ekologisk spannmålsproduktion och konsumtion - kan vi lära av historien? I ett fyraårigt projekt, finansierat av Formas, kommer forskare från SLU och Högskolan Kristianstad tillsammans med branschfolk i ett tvärvetenskapligt projekt undersöka möjligheter med gamla spannmålssorter.
Extern
SEMINARIUM: Gamla sädesslag och klimatförändringar – kan vi lära av historien?

SLU Uppsala 20 maj kl 9–12.30

Program
9.00 Inledning till ett nytt tvärvetenskapligt projekt på SLU - möjligheter med gamla spannmålssorter (Karin Gerhardt & Galia Zamaratskaia, SLU)

9.10–10.00 Hur påverkade klimatvariationer spannmålsodlingarna i historisk tid? Matti Wiking Leino, Arkeologiska forskningslaboratoriet, Stockholms universitet.

10 .00–10.30 Fika och mingel med bröd & bullar bakade på kulturspannmål av Sébastien Boudet.

10.30–11.20 Ett förändrat klimat och hållbar spannmålsproduktion, vad anser SMHI att vi bör tänka på? Jacob von Oelreich, SMHI (Kunskapscentrum för klimatanpassning).

11.30–12.10 Hur klarade sig kulturspannmålen under torråret 2018? Karin Gerhardt, Centrum för biologisk mångfald vid SLU.

12.10–12.30 Avslutande diskussion

Moderator: Göran Bergkvist

SLU Uppsala 20 maj kl 9–12.30

Program
9.00 Inledning till ett nytt tvärvetenskapligt projekt på SLU - möjligheter med gamla spannmålssorter (Karin Gerhardt & Galia Zamaratskaia, SLU)

9.10–10.00 Hur påverkade klimatvariationer spannmålsodlingarna i historisk tid? Matti Wiking Leino, Arkeologiska forskningslaboratoriet, Stockholms universitet.

10 .00–10.30 Fika och mingel med bröd & bullar bakade på kulturspannmål av Sébastien Boudet.

10.30–11.20 Ett förändrat klimat och hållbar spannmålsproduktion, vad anser SMHI att vi bör tänka på? Jacob von Oelreich, SMHI (Kunskapscentrum för klimatanpassning).

11.30–12.10 Hur klarade sig kulturspannmålen under torråret 2018? Karin Gerhardt, Centrum för biologisk mångfald vid SLU.

12.10–12.30 Avslutande diskussion

Moderator: Göran Bergkvist

Uppdaterad: 2019-05-20 av {{changedby.Name}} {{changedby.Name}}
Sidansvarig: {{pageresponsible.Name}} {{pageresponsible.Name}}
Dela
Dela

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Covid-19
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2022
Följ oss

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Covid-19
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2022