Från Kristianstad till Hongkong
Redan när Kajsa Nilsson sökte till Ekonomprogrammet vid Högskolan Kristianstad visste hon att hon ville plugga utomlands. Under studietiden tillbringade hon fem månader i Hongkong och rekommenderar varmt andra studenter att åka utomlands en termin.
– Jag är jättenöjd. Det var utmanande och utvecklande att plugga på engelska och efteråt har man vänner för livet över hela världen, det var verkligen tufft att säga hejdå till vissa vänner i Hongkong. Den här chansen kommer aldrig igen, så tveka inte utan åk – man ångrar det inte!
Kajsa Nilsson studerade Ekonomprogrammet med inriktning internationellt företagande och marknadsföring. Hon funderade tidigt på att ta en utbytestermin, redan när hon sökte till programmet.
– Frågan var bara vart jag skulle åka, berättar Kajsa. Jag ville åka utanför Europa och jag ville åka själv. Så jag tog kontakt med en studie- och karriärvägledare och fick veta vilka alternativ som fanns, Hongkong var ett av dem. Jag tyckte det lät intressant, Hongkong har ett gott universitetsrykte.
Kajsa började läsa om Hongkong och fastnade för staden. Hon bokade en lunchträff med en före detta utbytesstudent för att ta reda på mer.
– Jag hade faktiskt kontakt med två utbytesstudenter, eftersom jag skulle åka själv så ville jag förbereda mig. Jag fick bland annat träffa en tjej från Hongkong som gått på Högskolan Kristianstad tidigare. Det var högskolan som ordnade mötet, jag fick verkligen jättebra hjälp!
Kursinnehållet matchade hennes utbildning
Kajsa ville inte bara plugga utomlands en termin, hon ville vara säker på att kunna tillgodoräkna sig studierna i sin egen utbildning också. Hon fick hjälp från högskolan med att söka rätt kurser. I Hongkong läste hon fem ämnen: Human resources management, Macro economy, Professional and academic writing, Understanding the digital economy och Cross culture and competitive management. Från början var hon osäker på hur svårt det skulle vara.
– Kursinnehållet är likt det svenska men det fungerar som amerikanska skolsystemet, man läser fem parallella kurser på en gång och så har man midterms och finals då man skriver tentor. Då var det tufft, jag fick lägga all min tid på det. Men däremellan hade jag ändå tid att upptäcka och resa så det blev en bra mix, menar Kajsa.
Hongkong
Kajsa valde att åka själv
Att åka helt ensam till andra sidan jorden är något som hon faktiskt rekommenderar andra att också göra. På så sätt får man ut mer av sin studietid, eftersom man tvingas vara social och ta kontakt med nya människor, enligt Kajsa.
– Två veckor efter att jag hade landat hade jag bokat en resa till Taiwan med en österrikare och en tysk, det är en väldigt internationell miljö och jag umgicks nästintill bara med folk från andra länder. Det var väldigt lärorikt. Det var kul att få berätta om sitt eget land och skillnader, alla var så öppna och nyfikna på varandras kulturer!
Språket var inte heller några problem, även om det kändes lite osäkert i början. Kajsa umgicks mest med studenter från USA, Österrike, Frankrike, Turkiet och Tyskland.
– I början tyckte jag det var svårt att uttrycka sig på engelska till hundra procent, mycket av ens identitet finns ju i vilka ord man väljer att uttrycka sig med. Men till slut fick jag fram mina skämt och kunde prata mer som jag gör i Sverige, jag pratade ju faktiskt engelska i fem månader.
Studier och reslust
Förutom resan till Taiwan hann Kajsa också med Beijing, Bali, Malaysia, Filippinerna, Macau och Shenzhen på helger och lov – det finns till och med påsklov i Hongkong!
Hongkong är en av världens dyraste städer, men boendet var billigt, cirka 2000 kronor i månaden. Som utbytesstudent får man ekonomisk hjälp till terminsavgifter och annat studierelaterat, men boendet och levnadsomkostnaderna får man själv stå för.
Kajsa hann med både studier och resor under sin tid i Hongkong.
Kajsas rumskamrat berättade om en gammal föreläsare hon haft som menat att alla människor någon gång bör få känna på hur det är att vara i minoritet. Den upplevelsen fick Kajsa verkligen med sig från sin utlandsvistelse.
– Visst finns det kulturskillnader, det finns ju skillnader både i lagar och regler och informella normer. Men om man är öppen, accepterande och nyfiken så klarar man sig väldigt bra. Jag hade höga förväntningar innan jag åkte och de uppfylldes verkligen med råge.
Ingen ska tveka inför chansen att åka iväg, tycker Kajsa. Men även om man har förberett sig väl, kan upplevelsen ändå bli överväldigande.
– Jag var väldigt taggad och förväntansfull innan jag reste och egentligen inte så nervös, säger Kajsa. Men när vi väl landade var det första gången som jag insåg att det här var på riktigt. Att jag var på andra sidan jorden, helt själv och att det bara hängde på mig hur mina fem månader skulle bli.
– Sedan träffade jag folk på kvällen och dagen efter och sedan hade jag ingen hemlängtan alls, jag ville bara njuta av att vara där, så det gjorde jag!
Text: Jeanette Thelander
Bild: Privat/Kajsa Nilsson