Här får studenterna ställa alla dumma frågor!
Allt fler studenter utnyttjar lunchtimmen för att söka upp högskolans Lärverkstäder. Här kan de få hjälp med allt från studieteknik och uppsatsskrivande till matematiska beräkningar och avancerade Power point-presentationer.
Ganska ofta kommer studenter och vill få sina texter rättade. Men Lärverkstäder arbetar inte med rättning, utan hjälper i stället till med struktur och språkutveckling.
På andra våningen i glashuset, avskärmat från kafeterians lunchsorl, sitter en student och läser långsamt och koncentrerat ur en text hon just skrivit. Johan Blomgren, handledare för dagens språkverkstad, bryter in:
– Där använder du plötsligt en annan tempusform i texten. Hur tänker du då?
Studenten nickar.
– Ja … ska jag ändra där, tycker du?
Uppgiften ska vara inlämnad på söndag och studenten börjar bli stressad. Innan träffen är över har Johan Blomgren visat hur hon kan boka in en tid för enskild handledning mot slutet av veckan. Utanför dörren står ytterligare några på kö för att få skrivhjälp.
På andra sidan ljusgården finns fler lärverkstäder. I datasalen får ett par studenter support i hur lärplattformen fungerar av IT-pedagog Dan Wirdefalk. Bibliotekarie Ylva Sundin erbjuder handledning i referenshantering och sökning i databaser.
– Just i dag har det varit väldigt lugnt, men förra gången var det fullt med folk. Vi tar emot alla slags studenter: sjuksköterskor, förskollärare, biomedicinare … Det är många som behöver mycket hjälp.
Verksamheten drog i gång för ett tiotal år sedan, med en språkverkstad som höll öppet två timmar i veckan. Med växande efterfrågan har verksamheten också expanderat och i dag erbjuds studenterna drop in måndag till torsdag.
– Tanken är att de ska kunna röra sig mellan de olika verkstäderna. De kanske skriver en uppsats och kan få svar på en språkfråga, för att sedan gå vidare till IT- och mediaverkstaden där de kan få hjälp med att göra en innehållsförteckning, säger Johan Landgren, som är utvecklare för Lärverkstäder.
För dem som behöver snabbhjälp är besöket ofta avklarat på en kvart. Men handlar det om mer komplicerade frågor finns möjlighet att boka individuell handledning.
Johan Landgren konstaterar att studenternas kunskaper och behov sträcker sig över ett stort spann. En del kommer från hem med bristande studieerfarenhet, eller också har de börjar plugga direkt efter gymnasiet. Andra har lärt sig svenska i vuxen ålder och har svårt att formulera sig i skrift. Personalen på Lärverkstäder försöker bistå så gott det går, men har en gräns på tre handledningstillfällen per termin.
– Vi har varken resurser eller kompetens att exempelvis hjälpa de riktigt språksvaga, utan fokus ligger på det akademiska skrivandet. Men när vissa bitar faller på plats, och studenten får en grundläggande kunskap om hur man formulerar sig inom akademin, blir det också enklare med det andra.
Johan Landgren, utvecklare på Lärverkstäder, berättar att ryktet om Lärverkstäderna sprids mellan studenterna, och många lärare är också benägna att skicka hit studenter.
Inget konstigt att inte förstå
På senare tid har torsdagarnas matematikverkstad blivit allt mer populär. Studenter från alla program kommer hit för att få hjälp med beräkningar och statistik av matematiklärare. Oavsett vilket problem som dyker upp är pedagogerna noggranna med att ge ett respektfullt bemötande.
– Det är en viktig del av Lärverkstäder. Vi försöker avdramatisera det hela; det är inget konstigt att inte förstå. Men målet är förstås att studenten nästa gång ska kunna lösa uppgiften på egen hand.
Själv är Johan Landgren handledare i studieteknik. Efterfrågan brukar vara som störst några veckor in på terminen, då nyblivna studenter inser att de inte lyckas få styrfart på pluggandet.
– Vi tittar på varje students situation och på vad som är i vägen för studierna. Det kan handlar om bristande motivation eller svårigheter att få studiero. Men ibland måste man helt enkelt påminna studenten om att faktiskt sätta sig och läsa kursplanen för att begripa vad lärarna efterfrågar.
Han kan mycket väl känna igen sig i studenternas frustration. Under sina egna studier tog han ett långt uppehåll – vilket bidrog till att det dröjde elva år innan han kunde kvittera ut sin examen i litteraturvetenskap.
– Ja, jag vet hur svårt det kan vara att anpassa sig till den akademiska miljön. Men att då inte få stöd och hjälp i den situationen blir ett stort slöseri, både för studenten själv och för högskolan.
Johan Landgren menar att mycket av det som Lärverkstäder bistår med också borde vara en naturlig del av alla utbildningar. Därför samarbetar de med flera program på högskolan kring undervisning av akademiska färdigheter och strävar efter att dessa moment ska bli en naturlig del av kursinnehållet. De erbjuder också högskolepedagogiska kurser på området. För en tid sedan hölls exempelvis en kurs för lärare som ville bli bättre i textrespons. Den var välbesökt och går i repris till hösten.
– Samtidigt kan det förstås också vara en fördel att, som Lärverkstäder, finnas lite vid sidan av utbildningen. Detta blir en lugn och trygg plats dit studenterna kan komma och ställa alla dumma frågor.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell