”Man vill vara till nytta i samhället”
Att stå i ett laboratorium och analysera prover – det är drömjobbet för både Durr-E-Shahwar Ayaz och Farideh Nazanin. Sedan i höstas kompletterar de sina kunskaper vid Högskolan Kristianstad, för att kunna kvittera ut legitimationen som biomedicinsk analytiker.
Kompletteringsutbildningen förde in dem på rätt spår. Nu har Farideh Nazanin och Durr-E-Shahwar Ayaz kommit halvvägs i utbildningen på Högskolan Kristianstad.
– Att sätta på sig en vit labbrock – det är en speciell känsla, säger Farideh Nazanin.
Kurskamraten Durr-E-Shahwar Ayaz nickar:
– Ja, det handlar nog om stolthet. Men vet att man får möjlighet att hjälpa andra personer.
De har just varit på studiebesök på Centralsjukhuset Kristianstad, vid laboratoriet för klinisk kemi, för att få en inblick i hur deras kommande arbetsliv kan se ut.
– Det var väldigt inspirerande. Hela tiden kom det in olika prover. Jag gillar när jobbet inte bara går på rutin, utan det ska helst hända saker, säger Farideh Nazanin.
Själv är hon cell- och molekylärbiolog från Iran och arbetade på ett mindre laboratorium i hemlandet. För fem år sedan kom hon till Sverige för att återförenas med sin make, som läste på Lunds Universitet.
Ungefär i samma veva flyttade Durr-E-Shahwar Ayaz till Sverige från Pakistan. I bagaget hade hon en examen i fysiologi med inriktning mot hematologi.
Den första tiden gick all tid och kraft åt att lära sig behärska svenskan. Men när de sedan började titta efter passande jobb utifrån deras yrkesbakgrund, dök ett nytt begrepp upp: legitimation.
– Jag kände inte till detta, att det krävdes speciellt godkännande för att kunna arbeta, säger Farideh Nazanin.
De hade kunnat göra ett kunskapstest, för att försöka få de utländska utbildningarna validerade. Men båda valde istället att skriva in sig på Högskolan Kristianstad, som erbjuder en tre terminer lång kompletteringskurs.
– För min del kändes det bättre att uppdatera mina kunskaper och också lära mig nya saker. Det var längesedan jag studerade och däremellan har jag arbetat på bank, berättar Durr-E-Shahwar Ayaz.
I höstas satte de sig åter i skolbänken. Båda minns de första veckorna som ganska tuffa. Mycket energi gick åt för att ställa om tankarna från persiska och urdu till svenska.
– Jag var stressad och orolig över allt det nya. Varje dag kom ny information och jag förstod ingenting. Men min man försökte trösta mig: "Det är okej. Gör så gott du kan", säger Farideh Nazanin.
Efterhand började ord, begrepp och rutiner falla på plats. Båda tycker att de fått bra stöd från lärarna.
– I Pakistan var man nästan rädd för lärarna. Man kunde inte prata och skoja med dem. Här kan man ställa frågor, och de kan ge tröst och stöd om det känns tungt. Det gör att man känner sig trygg och kan fokusera på det som är nytt och njuta av det, menar Durr-E-Shahwar Ayaz.
Hon menar att schemat och upplägget också skiljer sig från hennes tidigare studier i Pakistan.
– Där hade vi inte tillgång till dyra instrument utan fokuserade mer på teorin. Här är det mer praktiska moment och laborationer.
Båda ser fram emot den kommande VFU:n (verksamhetsförlagda utbildningen).
– Att arbeta i ett laboratorium är mitt drömjobb. Men efter VFU:n är det nog lättare att avgöra vilken inriktning man vill satsa på, säger Farideh Nazanin.
De båda studenterna hoppas att fler analytiker med utländsk bakgrund ska få upp ögonen för kompletteringsutbildningen vid Högskolan Kristianstad.
– Många som kommer hit förlorar tid eller gör arbetsuppgifter som ligger under deras utbildning, bara för att de inte känner till denna möjlighet, menar Farideh Nazanin.
Durr-E-Shahwar Ayaz håller med:
– Ja, och detta jobb gör man inte bara för sin egen skull, utan också för att man vill vara till nytta i samhället.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell