Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Månadens publikation: Att tänka på för mer mask i maten
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Månadens publikation:...
27 nov. 2019 /Nyhet /Forskning

Månadens artikel: Att tänka på för mer mask i maten

Vad kan få oss att äta mer maskar? Mjölmask är en klimatsmart proteinkälla men vilka sensoriska egenskaper de får som ingredienser i mat beror på hur de är tillagade. Detta har författarna bakom månadens publikation för augusti tittat närmare på.

Viktoria Olsson och Karin Wendin.Viktoria Olsson och Karin Wendin har tittat närmare på vilka egenskaper som påverkar upplevelsen när du äter mjölmask.

Månadens publikation - augusti

Mealworms as Food Ingredient—Sensory Investigation of a Model System, av Karin Wendin, Viktoria Olsson och Maud Langton.

Juryns motivering
Denna pilotstudie undersöker sensoriska aspekter av mjölmaskar som ingrediens i mat. Forskningen som presenteras är nyskapande och intresseväckande och utgör ett viktigt bidrag på vägen till ett mer hållbart samhälle.

Mealworms as Food Ingredient—Sensory Investigation of a Model System, av Karin Wendin, Viktoria Olsson och Maud Langton.

Juryns motivering
Denna pilotstudie undersöker sensoriska aspekter av mjölmaskar som ingrediens i mat. Forskningen som presenteras är nyskapande och intresseväckande och utgör ett viktigt bidrag på vägen till ett mer hållbart samhälle.

Vad handlar er publikation om?

– Vi har arbetat med mjölmask och testat den i ett modellsystem där vi på ett systematiskt sätt varierat olika tillagningsparametrar för att sedan undersöka hur dessa parametrar påverkar främst sensoriska egenskaper, berättar Viktoria Olsson, universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap.

– I jakten på mat som är hållbar, nutritionellt riktig, och inte minst smakar bra, så är insekter ett bra alternativ, utvecklar Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap, och fortsätter. Proteininnehållet är högt i de allra flesta insekter och av mycket god kvalitet. Proteinet är uppbyggt av sådana aminosyror som kroppen verkligen behöver, bland annat för att bygga muskler och ingå i kroppens signalsystem. Det protein som finns i insekter kan kvalitetsmässigt jämföras med det protein som återfinns i kött, fisk och sojabönor. Förutom protein innehåller insekter en mindre andel fett. Ett fett som till största delen innehåller enkel- och fleromättat fett, som den essentiella fettsyran Omega-6. Uppfödning av insekter ger i jämförelse med andra proteinkällor, som kött, ett lågt klimatavtryck.

Vad hoppas ni att artikeln ska bidra till?

– Vi vill att denna artikel ska vara med och bana väg för användningen av insekter, i detta fall mjölmask, som mat i vår del av världen. Resultatet kan ligga till grund för hur man skulle kunna tillaga insekter dels i en hemmiljö och dels i en mer storskalig livsmedelsproduktion, förklarar Karin.

Vilka är ni och vilka är era forskningsbakgrunder?

– Efter min utbildning jobbade jag som gymnasielärare i matematik, kemi och fysik, och som analytisk kemist, berättar Karin. Sedan blev jag docent i kemi- och bioteknik med inriktning mot livsmedelsteknik via min doktorsavhandling om dynamisk perception på Chalmers. Efter det har jag varit vid forskningsinstituten SIK, SP och RISE, och gästforskat vid Köpenhamns universitet där jag nu även är biträdande professor.

– Jag började som livsmedelsagronom och disputerade 2004 med en doktorsavhandling om grisköttets kvalitet, säger Viktoria. Sedan dess har mitt vetenskapliga intresse riktats mot livsmedelskvalitet i bredare bemärkelse och mot dess roll i hållbara måltidsupplevelser. Jag har arbetat som forskare vid institutionen för livsmedelsvetenskap på SLU och på Uppsala Livsmedelscentrum. 2014–2015 hade jag en postdoc-tjänst inom området äldre och hälsa vid avdelningen för mat- och måltidsvetenskap här på högskolan.

Den tredje författaren, Maud Langton, är professor vid Institutionen för molekylära vetenskaper på SLU där hon inriktar sig på matens strukturer och egenskaper.

Text och foto: Fabian Rimfors

Månadens artikel augusti

Mealworms as Food Ingredient

Mealworms as Food Ingredient—Sensory Investigation of a Model System. Här kan du läsa hela artikeln.

Extern

Månadens publikation

Månadens publikation är ett nyinstiftat pris för att lyfta fram aktuell forskning på Högskolan Kristianstad. Efter att ett redaktionsråd har gått igenom samtliga publikationer som är publicerade i DiVA den aktuella månaden, har de artiklar som är fritt tillgängliga i fulltext och samtidigt knyter an till högskolans prioriterade forskningsområden prioriterats. Rådet har sedan rangordnat och motiverat sina val individuellt, och dessa har sedan sammanställts. Redaktionsrådet består av Anna-Karin Edberg, Pernilla Garmy (HV), Ingela Beck (HV), Susanne Thulin (LU), Marie Fridberg (LU), Heléne Tjärnemo (EK), Ingemar Jönsson (NV), och Qinghua Wang (NV).
Medlemmar i redaktionsrådet deltar inte i beslut om de är författare till artiklar som bedöms.

Uppdaterad: 2019-11-27 av rimfab

Sidansvarig: Jakob Nord

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025