Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Månadens publikation: Barn och teckningar förbättrar måltiden
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Månadens publikation:...
07 nov. 2019 /Nyhet /Forskning

Månadens publikation: Barn och teckningar förbättrar måltiden

Hur kan barn och deras teckningar hjälpa till att förbättra den offentliga måltiden? Maria Nyberg tog hjälp av förskolebarn i Köpenhamn och presenterar i månadens publikation för juni/juli hur hennes resultat kan användas som verktyg för att arbeta med att involvera barn i ett måltidsförändringsarbete.

Teckning som exempel på fokus på miljön och rummet där måltiden äger rum.Teckning som exempel på fokus på miljön och rummet där måltiden äger rum.

Månadens publikation - juni/juli

Maria Nyberg, universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap.

Children's pictures of a good and desirable meal in kindergarten: a participatory visual approach

Juryns motivering

Artikeln har fokus på hur små barn mellan 4 och 6 år uppfattar måltidssituationen och baserar sig på barnens egna berättelser och teckningar. Denna charmiga studie är angelägen i diskussionen om barns hälsa och välbefinnande och är betydelsefull ur ett samhällsperspektiv.

Maria Nyberg, universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap.

Children's pictures of a good and desirable meal in kindergarten: a participatory visual approach

Juryns motivering

Artikeln har fokus på hur små barn mellan 4 och 6 år uppfattar måltidssituationen och baserar sig på barnens egna berättelser och teckningar. Denna charmiga studie är angelägen i diskussionen om barns hälsa och välbefinnande och är betydelsefull ur ett samhällsperspektiv.

Vad handlar din publikation om?

– Studien var en del av ett Marie Curie Academy Outgoing-projekt, finansierat av Vinnova, där jag samarbetade med Köpenhamns Mathus kring metoder och strategier för brukarinvolvering i relation till utveckling och förbättring av den offentliga måltiden, berättar Maria Nyberg, universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

– Artikeln är resultatet av den första delstudien som genomfördes på en förskola i Köpenhamn, och syftade till att med hjälp av visuella metoder utforska små barns uppfattningar om, och bilder av, den goda måltiden i förskolan. Den handlade också om hur små barn kan involveras i ett måltidsförändringsarbete och hur de kan medverka i att utforma sin måltidssituation.

Vad hoppas du att den ska bidra till?

– Studien har inte bara inspirerat förskolan i studien och gett dem verktyg för att arbeta med att involvera barnen i ett måltidsförändringsarbete, utan också Köpenhamns Mathus i deras arbete.

– Jag hoppas också att den kan inspirera andra till att involvera barnen i att skapa sina måltider och att använda visuella och kreativa metoder och tillvägagångssätt för att lyssna till barn.

Vem är du och vilka är din forskningsbakgrund?

– Som sociolog har jag ett särskilt intresse för vardagslivets måltider, dess mening, uttryck och olika roller, men också för forskningsmetoder som bygger på deltagande och inklusion.

Text: Fabian Rimfors

Maria Nyberg, universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.Maria Nyberg, universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Children’s Pictures of a Good and Desirable Meal in Kindergarten — A Participatory Visual Approach

Children’s Pictures of a Good and Desirable Meal in Kindergarten

Children’s Pictures of a Good and Desirable Meal in Kindergarten — A Participatory Visual Approach. Här kan du läsa hela Maria Nybergs artikel.

Extern

Månadens publikation

Månadens publikation är ett nyinstiftat pris för att lyfta fram aktuell forskning på Högskolan Kristianstad. Efter att ett redaktionsråd har gått igenom samtliga publikationer som är publicerade i DiVA den aktuella månaden, har de artiklar som är fritt tillgängliga i fulltext och samtidigt knyter an till högskolans prioriterade forskningsområden prioriterats. Rådet har sedan rangordnat och motiverat sina val individuellt, och dessa har sedan sammanställts. Redaktionsrådet består av Anna-Karin Edberg, Pernilla Garmy (HV), Ingela Beck (HV), Susanne Thulin (LU), Marie Fridberg (LU), Heléne Tjärnemo (EK), Ingemar Jönsson (NV), och Qinghua Wang (NV).
Medlemmar i redaktionsrådet deltar inte i beslut om de är författare till artiklar som bedöms.

Uppdaterad: 2019-11-07 av rimfab

Sidansvarig: Jakob Nord

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025