Mänskliga behov i centrum på internationell redovisningskonferens
APIRA är en tvärvetenskaplig konferens för redovisningsforskning i Asien och Stillahavsregionen. Den hålls vart tredje år och bildar ett internationellt forum för alla som forskar på redovisning ur ett socialt, politiskt och institutionellt perspektiv. Högskolan Kristianstads professor i företagsekonomi, Giuseppe Grossi, som inriktar sig på offentlig styrning, var inbjuden som huvudtalare.
Giuseppe Grossi, professor i företagsekonomi, på APIRA-konferensen i Aukland, Nya Zeeland.
Du har varit i Aukland, Nya Zeeland, som huvudtalare på en internationell redovisningskonferens. Vad tog dig dit?
– APIRA är en mycket erfaren och tvärdisciplinär grupp av redovisningsforskare, som inte bara är intresserade av siffror utan också av redovisningskonsekvenser för individer, organisationer och samhället, berättar Giuseppe Grossi. Och därför lägger vi stort fokus på redovisning inom offentliga sektorn.
Hur har gränserna inom offentliga sektorns redovisning blivit instabila och vad betyder det?
– Redovisning bör kunna ge en realistisk bild av den offentliga sektorns olika organisationer. I dag verkar dessa lite utanför sina traditionella gränser och mer i samarbete med privata och ideella organisationer.
Du presenterade en konceptuell modell som undersöker hur redovisning inom den offentliga sektorn förändras. Hur fungerar den och vilka är förändringarna?
– Sätten att redovisa förändras, och kommer att förändras ännu mer i framtiden för att hantera styrningsförändringar, men också mänskliga och tekniska förändringar. Tänk bara på hur rollen har förändrats för chefer, anställda, revisorer, läkare, oss akademiker, med flera, och hur vi fungerar i den nya, öppna och digitaliserade miljön.
Vad behövs inom den framtida forskningen och vilka risker ser du i framtiden?
– Vi bör vara medvetna om att alla förändringar, i styrning, teknologi och annat, har starka effekter på medborgare och aktörer som verkar inom och utanför den offentliga sektorns organisationer.
– Redovisning bör fokusera mer på mänskliga behov, särskilt i en period med globala nödsituationer som klimatförändringar, naturkatastrofer, populism, terrorism och politisk instabilitet.
Vilken var höjdpunkten på konferensen?
– Det mest inspirerande ögonblicket var på ett kollokvium* med nya forskare där vi diskuterade med doktorander från hela världen. Det ser ut som en ”fabrik” med nya och framväxande idéer för tvärvetenskaplig redovisningsforskning. Och så var det så klart en stor ära vara huvudtalare på APIRA-konferensen, och också en del av seniorsektionen vid kollokviet med de nya forskarna.
* Kollokvium är ett vetenskapligt diskussionstillfälle för akademisk undervisning i samtalsform, ofta mer offentligt och för en större publik än seminarier.
Text. Fabian Rimfors
Foto: APIRA