”Min kunskap har ett värde i näringslivet”
Ett extra tillskott i plånboken. Men framför allt en ovärderlig insättning på erfarenhetskontot. Det får högskolans studenter genom Kristianstad Akademi – studentkonsultbolaget som knyter samman dem med näringslivet.
Christoffer Larsson var en av pionjärerna som konsult för Kristianstad Akademi. Projektledare Mats Åhlander ser fram emot att matcha ännu fler studenter med företag som behöver konsulthjälp.
– Ibland vet inte företagarna själva vad de gör för rätt eller fel, utan kör på som de alltid har gjort. Då kan de ha stor nytta av studenter ur den yngre generationen som ser på verksamheten med nya ögon.
Orden kommer från Christoffer Larsson, som läser tredje året på Digital Design. Sedan i somras är han konsult och hjälper ett enmansföretag inom ventilationsbranschen att vässa sin marknadsföring.
Kristianstad Akademi drog igång för ett år sedan, och tanken är att företag ska kunna dra nytta av studenter från olika akademiska områden.
– Vi söker dem som strävar efter personlig utvecklig, och som vill lite mer än att bara följa sitt program. De behöver ha driv, engagemang och en önskan att vara med och utveckla företaget. Som konsult är man ju aldrig klar förrän kunden är nöjd, säger projektledare Mats Åhlander.
Studenterna tjänar visserligen 120 kronor i timmen, men förväntas i gengäld lägga den tid och energi som krävs för att ro projektet iland.
– Det gäller att planera in det i vardagen, mellan studierna. Men med lite självdisciplin går det bra. Dessutom finns ju Mats alltid där som stöttepelare när det skulle behövas, säger Christoffer Larsson.
Även om Christoffer Larsson omedelbart nappade på erbjudandet att bli konsult, var han till en början lite osäker på sin egen auktoritet.
– Jag undrade: ”kommer de verkligen att lyssna på vad jag har att säga?” Men sedan, när jag märkte hur de tog till sig de synpunkter jag kom med fick självförtroendet förstås en ordentlig skjuts. Jag har insett att min kunskap har ett värde.
Sam Ouda och Emma Åhlander arbetar sedan i höstas med Hästvedaprojektet och vill se vilken pusselbit Hästveda kan utgöra i nordöstra Skåne.
Halvvägs in i projekt med by i nordvästra Skåne
Sedan starten i somras har ett tiotal studenter blivit anställda som avlönade konsulter i olika projekt. Men Mats Åhlander hoppas förstås att verksamheten ska växa framöver. Intresset är stort ute i näringslivet.
– När vi presenterade idén blev det action direkt. Flera företag hörde av sig och ville vara med på tåget.
Men det är inte bara enskilda näringsidkare som kan dra nytta av studenternas kunnande. I höstas hörde Hästveda Intresseförening av sig till Högskolan Kristianstad Uppdrag AB och föreslog ett samarbete. Tanken är att studenternas visioner ska hjälpa orten att växa och locka till sig fler företag.
Fyra studenter från fyra olika program antog utmaningen. Första steget var att besöka din lilla tätorten intill Lursjön i nordöstra Skåne.
– Tidigare såg jag det mest som ett samhälle jag passerat längs vägen. Men när vi åkte dit och verkligen stannade till insåg vi ju att det är en jättevacker plats, säger Emma Åhlander.
Hon och projektkamraterna Sam Ouda, Alexander Lundgren och Susanna Rosenlind ska försöka få fler utomstående, och i synnerhet företag, att upptäcka möjligheterna till etablering. Ett första steg är att sätta namnet på kartan.
– Det finns flera självklara saker som kan vara attraktiva: Hästveda har en känd folkracebana och varje år har lockar marknaden bortåt hundratusen besökare. Men vi ska också försöka hitta de där andra sakerna, säger Sam Ouda.
Här kan studenternas olika kunskapsområden komma till nytta. Landskapsvetaren Alexander Lundgrens utgångspunkt är kulturlandskapet, gastronomen Susanna Rosenlind sonderar möjligheterna för caféer och matställen, ekonomen Sam Ouda tittar närmare på marknadsföringen.
– Vi kommer ju från olika håll, men vi kompletterar varandra med olika erfarenheter och tankesätt, säger Emma Åhlander, som går på PA-programmet.
Nu har de kommit halvvägs in i projektet och hittills har de mötts av positiv respons bland såväl företagare som representanter från Hässleholms kommun.
– Vi har en del arbete framför oss och vi får se vart det leder. Men det är väldigt spännande att se hur de akademiska kunskaperna som man skaffat sig verkligen kan komma till användning, säger Sam Ouda.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell