"Mina förväntningar har överträffats flera gånger om!"
Under sitt studieår på college i USA insåg Felix Mörck vad han ville syssla med i framtiden. Hemkommen till Sverige sökte han in till miljöstrategutbildningen vid Högskolan Kristianstad. Och distansstudierna gör att han kan fördela tiden mellan pluggande, arbete och träning.
- Jag hade en del förväntningar på utbildningen, men dessa har faktiskt överträffats flera gånger om, säger Felix Mörck som kombinerar distansstudier med tennisspelande.
I en rymlig tennisväska har 22-årige Felix Mörck allt han behöver: tennisrack, ombyte, studentlitteratur, dator...
– Där finns allt och lite till, säger han och slänger upp den på axeln.
Väskan är hans ständiga följeslagare när han cyklar till träningen i Malmö eller tar bussen till jobbet i Kristianstad. Alltid finns det en stund över att plocka fram böckerna och plugga en stund.
Sedan i höstas studerar Felix Mörck på distansutbildningen Miljöstrateg – mark, vatten och samhällsutveckling vid Högskolan Kristianstad. Däremellan spelar han tennis på hög nivå och driver dessutom ett konsultföretag inom tennis som bland annat ansvarar för driften av Wä Tennisklubb.
Ända sedan barnsben har tennis varit det stora intresset. Som elev på tennisgymnasiet vann han två SM-guld i sin klass. Därefter sökte han till college i USA. Men resan blev inte riktigt som han tänkt sig och han trivdes inte särskilt bra med vare sig studierna eller träningen. Däremot fick han andra viktiga insikter.
– Jag märkte att många människor i Alabama, där jag bodde, hade oerhört dålig uppfattning om miljön. Det saknades trottoarer, så folk tog bilen vart de än skulle. En tjej som jag pratade med menade att utsläppen inte spelade någon roll, eftersom träden sög upp all koldioxid.
Själv är han uppvuxen på hästgård på landet och har alltid levt nära naturen. Väl hemkommen från USA bestämde han sig för att fördjupa sina kunskaper om miljön. Vid Högskolan Kristianstad hittade han utbildningen han sökte, och att den dessutom gick på distans gjorde bara valet ännu enklare.
Utbildningen fick en rivstart i höstas med en kurs i grundläggande kemi.
– Material och föreläsningar fanns på nätet, men vi fick också möjlighet att ta del av föreläsningar på campus, vilket jag gjorde.
I övrigt blir det bara ett fåtal möten med lärarna, då det mesta sköts på distans.
– Men vi har fått tydliga instruktioner. Ibland får man förstås klura lite på egen hand, men man kan alltid maila och snabbt få svar från lärarna, eller gå in på diskussionsforum där både lärare och studenter deltar.
Just nu handlar kurserna om geografiskt informationssystem och om samhällsplanering, och inom kort ska han inleda ett grupparbete tillsammans med några kurskamrater, där de analyserar en detaljplan över ett område i Kristianstad.
– Det ska bli intressant. Jag är jätteglad att jag valde denna utbildning. Miljön är ju ett område där det händer väldigt mycket saker, och där allting egentligen hänger ihop.
Felix Mörck tycker att han hittat en struktur på sina studier. Periodvis kan det dock bli långa dagar som inleds med ett tvåtimmars träningspass hemma i Malmö på förmiddagen, följt av lunch och pluggande. Därefter bussen till Vä utanför Kristianstad, där han jobbar som tennistränare under eftermiddagen och kvällen. Ofta kommer han inte tillbaka hem förrän klockan elva.
– Fast det är inga problem, för jag kan ju sitta på bussen och plugga. Jag har dessutom väldigt mycket energi och märker att de olika sakerna ger draghjälp åt varandra. Disciplinen som jag fått genom tennisen, gör att jag sätter upp mål och försöker utmana mig själv i studierna. Och skulle det gå dåligt med spelandet, så kan jag hämta glädje och energi ur pluggandet istället.
Vad han sysslar med om tre år, efter utbildningens slut, återstår att se. Men redan nu finns en tanke på att fortsätta upp till mastersnivå. Längre fram finns förstås också en förhoppning om spännande arbete - och läget ser ljust ut.
– Exakt vilket jobb det blir vet jag förstås inte. Många miljöstrateger arbetar ju inom kommunen, men allt fler privata företag efterfrågar också folk som är sakkunniga inom miljöområdet.
Jag älskar att påverka och utveckla saker. Min erfarenhet av att leda, kombinerad med min energi, gör att jag kanske så småningom kan ingå i någon ledningsgrupp.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell