Ny lärobok för samhällsplanerare och blivande miljöstrateger
Ett unikt samarbete mellan olika discipliner har skapat ett användbart verktyg för såväl studenter som yrkesverksamma. I boken behandlas nyckelfrågorna inom hållbar utveckling och miljöstrategi.
Tre av bokens fem författare: Christel Persson, Claes Dahlqvist och Helena Andersson.
Ett nytt samarbete mellan miljö- och informationsvetenskap har resulterat i en ny bok. Läroboken Människa och miljö med praktisk vägledning för projekt ger därför inte bara en uppdatering av forskningsläget inom global uppvärmning, resursfördelning och energiförsörjning, utan även om hållbar produktion och konsumtion andra hållbara lösningar.
– Läsaren får också kunskap om informationssökning, källkritik och enklare referenshantering, vilket gör boken till ett utmärkt verktyg för att skriva rapporter och projektarbeten inom miljöområdet, säger Christel Persson, universitetslektor och docent i naturvetenskapernas didaktik, och som också är bokens redaktör.
Christel har tillsammans med medförfattarna, bibliotekarierna Helena Andersson och Claes Dahlqvist, som även är doktorand, använt sina erfarenheter av sina samarbeten i kurser vid lärosätet. Även två professorer från Lund sällar sig till författarskaran, Bengt Nihlgård och Torleif Bramryd.
– I så gott som samtliga miljöutbildningar i högre utbildning förväntas det att studenterna inom ramen för exempelvis examinationsuppgifter ska skriva vetenskapliga texter och i förlängningen också ett mer omfattande examensarbete. Tanken är att den här boken ska kunna vara ett viktigt stöd för studenterna i den processen, förklarar Helena Andersson.
Kopplat till varje kapitel i boken finns avsnitt som vägleder läsaren i att söka och kritiskt granska informationen. I en fördjupande del av boken ges ytterligare kunskap om informationssökning, källkritik och enklare referenshantering.
– Boken blir också ett viktigt verktyg för redan yrkesverksamma som praktiskt arbetar med klimat- och miljöfrågor, och Agenda 2030 inom företag, kommuner och myndigheter, påpekar Claes Dahlqvist.
– Det har varit ett oerhört lärorikt projekt för oss författare och nästa steg blir att tillämpa bokens integrerade innehåll i kurser inom miljövetenskap, landskapsvetenskap och ekologi, avslutar Christel Persson.
Text: Fabian Rimfors
Foto: Dan Wirdefalk.