Ta hand om tänderna – för hjärtats skull!
Slarv med tandborstningen ger inte bara dålig munhälsa och tandlossning. Viveca Wallin Bengtssons avhandling visar att det i förlängningen kan leda till hjärt- kärlsjukdomar och för tidig död. I morgon fredag avlägger hon odontologie doktorsexamen.
Genom att visa sambandet mellan tandlossning och hjärt- kärlsjukdomar hoppas Viveca Wallin Bengtsson kunna öppna fler dörrar mellan tandvård och sjukvård.
Tandlossning är ett stort problem bland den vuxna befolkningen. Nästan varannan svensk drabbas, förr eller senare.
– Och det är inte bara tänder som lossnar utan också implantat, säger Viveca Wallin Bengtsson.
Hon är övertandläkare och parodontolog, expert på tandlossning. På senare år har hon dessutom forskat kring vilka vidare konsekvenser tandlossningen kan få för dem som drabbas.
– Jag har alltid varit intresserad av biologi och av kroppen som helhet. Munnen betraktas ofta som en separat och åtskild del av kroppen – det visas inte minst i tandvårdstaxan. Men i själva verket påverkar munnen kroppen, och vice versa.
På omslaget av hennes alldeles färska avhandling syns en tandrot, som genom en blodbana står i förbindelse med hjärtat. Under de senaste decennierna har man nämligen börjat utröna ett samband mellan tandlossning och åderförkalkning.
– Det hänger samman med att bakterier åker ut i blodbanan, vilket påskyndar hjärtinfarkt. Men det speciella med vår studie är att vi kunnat följa patienter över en längre tid. Den äldste var nu 96 år gammal.
Utgångspunkten är data som hämtats från den nationella SNAC-studien (Swedish National Study of Aging and Care) som drog i gång år 2001, där man bland annat kartlade tandhälsan hos 1 400 medelålders och äldre patienter.
Genom uppföljande undersökningar har Viveca Wallin Bengtsson och hennes kollegor kunnat konstatera att de patienter som har parodontit också löper ökad risk att med tiden drabbas av hjärtsjukdomar.
– Vi har bland annat sett på panoramaröntgen, en sorts översiktlig röntgenbild, att många patienter med tandlossning också har förkalkningar i halskotorna. Detta kan senare leda till hjärtsjukdomar och stroke.
Hon menar att tandläkarna oftare bör ta för vana att studera röntgenbilderna och titta på halskotpelaren. De patienter som drabbats av förkalkningar bör erbjudas vidare sjukvård.
– Men det är förstås också viktigt att arbeta förebyggande, så att patienten inte drabbas av tandlossning i ett första skede. På så vis kan vi eventuellt hindra att människor drabbas av hjärtsjukdomar och även att de dör i förtid.
Med sin avhandling, som läggs fram på fredag i aulan på Odontologiska fakulteten i Malmö, hoppas Viveca Wallin Bengtsson kunna främja samarbetet mellan de olika vårdinstanserna.
– I dag är det många stängda dörrar mellan sjukvård och tandvård. Dessa måste öppnas så att vi får bättre samverkan.
Men arbetet slutar inte bara med disputationen. Viveca Wallin Bengtsson planerar att fortsätta ägna sig åt forskning kring tandlossning.
– Jag planerar att arbeta med en klinisk behandlingsstudie av inflammationer kring implantat. Det är väldigt intressant och roligt att få ägna sig åt detta.
Själv har hon ett tydligt budskap åt alla som äger en tandborste:
– Var mån om tandhälsan! Kontrollera tänderna regelbundet och sköt dem på bästa sätt hemma. Det är mycket viktigare än man tror – för hela kroppen!
Text och foto: Kerstin Weman Thornell