Världsledande läpp-, käk- och gomspaltsforskare möter allmänheten i Kristianstad
I snitt föds ett barn av sjuhundra med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG) i Sverige varje år. Man beräknar att i Europa lever en miljon människor med LKG. Räknar man in föräldrar, syskon och andra anhöriga så blir det väldigt många vars liv påverkas i olika grad. På Luciadagen samlar Martin Persson, högskolans professor i hälsovetenskap, världens ledande forskare inom LKG i Kristianstad för en öppen konferens. Och dit även sjuksköterskestudenter, sjukvårdspersonal och allmänhet är varmt välkomna.
Fredagen den 13 december välkomnar professor Martin Persson allmänheten till den kostnadsfria konferensen, särskilt sjuksköterskestudenter, tandhygieniststudenter och vårdpersonal.
Vad är det för ett nätverk som samlas här i Kristianstad på Luciadagen?
– Vi är ett nätverk som finansieras genom European Cooperation in Science and Technology (COST) där vi tillsammans har ett globalt perspektiv på läpp-, käk- och gomspalt, och andra kraniofaciala syndrom och sammanlagt kommer hit forskare från över 30 länder. Konferensens innehåll är egentligen viktigt för alla som jobbar eller kommer att jobba inom vården för att se helheten. Vården inom detta område i Sverige ser inte ut som i resten av världen och det skiljer sig väldigt mycket bara inom Europa, berättar Martin Persson.
– Även för föräldrar och anhöriga kan det vara skönt att känna till att vi ger väldigt bra vård inom LKG i Sverige. En av anledningarna till detta är att vi har bra ekonomiska resurser inom hälso -och sjukvården. Medan i Rumänien till exempel, har man inte lika bra resurser, vilket så klart påverkar behandlingen. Nätverket tittar på hur vården fungerar ur patienternas perspektiv och hur hälso- och sjukvårdsresurser påverkar.
Vilka ämnen kommer ni att prata om?
– Det blir forskning från flera olika områden som kommer att presenteras. Mycket med patientperspektiv – allt från personcentrerad vård i Polen till vilka faktorer som påverkar en individ med läpp-, käk- och gomspalt under deras uppväxt. Vad är det som gör att vissa klarar det bättre medan det går jättedåligt för andra? Detta tittar en brittisk forskare på från det psykologiska perspektivet, förklarar Martin.
– Ett annat mycket intressant ämne är det som en svensk forskare tittat på: Ställer vi rätt frågor och följdfrågor till föräldrarna och deras barn i våra forskningsstudier? Tränger vi tillräckligt djupt när vi ställer frågor och samlar in data?
Konferensen är öppen för allmänheten, vad kan detta betyda för föräldrar och anhöriga till barn med läpp-, käk- eller gomspalt?
– Framför allt ser de hur vi forskare arbetar för att göra livet bättre för deras barn. Det är riktigt dedikerade kliniker som kommer hit. Men de kommer även att få en ökad förståelse för hur olika behandlingar fungerar i resten av Europa och övriga världen. Olika för- och nackdelar blir tydligare.
Vad ser du själv mest fram emot på konferensen?
– Att folk träffas, utbyter idéer och bryter barriärer, inte bara inom forskning och medicin utan även gentemot allmänheten där vi kan få möjligheten att träffa familjer, anhöriga, studenter och personal från vården.
– Jag är väldigt glad över at vi kan arrangera konferensen här på högskolan, att vi kan locka hit så många världsledande forskare, inklusive ledarna för de två följande världskongresserna 2021 i Skottland och 2025 i Japan.
Text: Fabian Rimfors
Foto: Lovisa Wallin