Antologi och inspirationsdag om ungas hälsa
Lagom till årsskiftet, när FN:s barnkonvention blev svensk lag, släpptes antologin Barnsliga sammanhang, som tar upp den senaste forskningen kring ungas hälsa. Nu bjuds allmänheten in till en inspirationsdag där bokens innehåll ska presenteras och diskuteras.
– Det kändes väldigt naturligt att antologin skulle ta avstamp i Barnkonventionen, säger Eva K Clausson, som tillsammans med Bo Nilsson varit redaktör för Barnsliga Sammanhang.
I maj 2017 höll biträdande professor Eva K Clausson en alldeles nytryckt antologi i sin hand. Omslaget pryddes av en spretig barnteckning och mellan pärmarna samlades en rad populärvetenskapliga artiklar om barns och ungdomars hälsa.
– Den blev väldigt uppskattad och trycktes i närmare femhundra exemplar. Eftersom vi ständigt har nya forskningsprojekt på gång tyckte vi att det var dags att göra en ny antologi, säger hon.
Sagt och gjort. Till den nya boken har hon och medredaktör Bo Nilsson samlat ett tiotal forskare som alla bidragit med sina tankar och perspektiv. Titeln har blivit Barnsliga sammanhang – forskning om barns och ungdomars uppväxt och livsvillkor.
I inledningskapitlet påpekar de båda redaktörerna att publiceringen sammanfaller mycket lämpligt med tidpunkten då FN:s barnkonvention inbegrips i den svenska lagstiftningen. De påföljande texterna belyser olika delar av konventionen, men alla kan sammanfattas med Artikel 24, som deklarerar alla barns rätt till bästa möjliga hälsa.
Några av forskarna som bidragit till den nya antologin och som ingår i forskningsmiljön CYPHiSCO. Från vänster: Eva-Lena Einberg, Camilla Siotis Ekberg, Bo Nilsson, Ann-Margreth E Olsson, Eva K Clausson och Pernilla Garmy
Författarna har bakgrund inom såväl omvårdnad som idrottsvetenskap, utbildningsvetenskap och socialt arbete. Samtliga är knutna till forskningsmiljön CYPHiSCO, Children’s and Young People’s Health in Social Context, som utgår från Högskolan Kristianstad, men som också har förgreningar vid flera andra lärosäten runtom i landet.
– Det är ju akademins tredje uppgift, att nå ut till allmänheten med forskningen. Och eftersom vi täcker in flera olika professioner är antologin också relevant för ett brett spann av läsare bland socionomer, elevhälsoteam och pedagoger inom både förskola, grundskola och gymnasium. Vi hoppas att många ska beröras av detta.
De sju kapitlen tar upp olika aspekter av barnhälsa. Flera av dem, som handlar om barns och ungdomars fysiska aktivitet, ligger henne extra varmt och hjärtat.
– Det är viktigt att ta detta på allvar. Bristen på rörelse begränsar inte bara de ungas hälsa, utan också deras inlärningsförmåga.
Men hon framhåller också några andra kapitel som sticker ut lite extra. Ett berättar om hur barn uppfattar olyckor de varit med om. Ett annat tar upp situationen för barn vars föräldrar tjänstgör inom försvarsmakten. Ett tredje berättar om rörelsevanor bland barn med Downs syndrom.
Kapitlet om samspel belyser hur estetiska uttryck, som exempelvis musik, kan bidra till delaktighet och påverka hälsan. Barns och ungdomars medievanor och kopplingen till sömnstörningar är andra aspekter som tas upp i antologin.
– Variationen i ämnena visar att barns och ungdomars hälsa egentligen täcker in ett väldigt brett område, konstaterar Eva K Clausson.
Hittills har hon varit forskningsledare på CYPHiSCO, men snart lämnar hon över stafettpinnen till biträdande professor i omvårdnad Pernilla Garmy. Framöver hoppas hon på ett ännu djupare samarbete på högskolan kring barn och ungdomars hälsa.
– Omvårdnadsforskningen vid högskolan har hittills lagt stor vikt vid äldres hälsa och behov. Det är viktigt, men vi får inte glömma bort barn och ungdomar – de utgör en femtedel av befolkningen.
För att ge extra uppmärksamhet åt ungas hälsa ordnar nätverket en inspirationsdag den 7 februari, där antologins författare presenterar sina respektive kapitel. Studenter på högskolan är särskilt inbjudna, liksom yrkesverksamma inom förskola, skola, omsorg, hälso-sjukvård och socialtjänst.
– Det är alltid värdefullt att se saker med en ny blick och ur ett annat perspektiv. Vi vinner mycket på att dela kunskapen och hjälpa varandra.
Text: Kerstin Weman Thornell
Bild: Privat och Kerstin Weman Thornell