”En perfekt kombination av miljöfrågor och planering”
Sedan Frida Törnquist började läsa till miljöstrateg vid Högskolan Kristianstad har hon insett hur hållbarhetsvalen görs såväl i det stora som i det lilla. Själv har hon bytt ut plastslevarna därhemma mot mer klassiska träslevar.
Djur och natur har alltid legat Frida Törnquist varmt om hjärtat. Utbildningen till miljöstrateg innebär en djupare insikt i hållbarhetsfrågor – och en chans att göra en god miljöinsats för kommande generationer.
Under förmiddagen har Frida Törnquist och hennes klasskamrater haft en tenta på temat resurseffektiv vattenhantering. När vi ses, strax efter lunch, verkar hon lättad men en smula utmattad.
– Kursen var rätt omfattande, på femton poäng. Vi får väl se hur tentan gick… säger hon.
Om en stund ska hon sätta sig i bilen och köra en timme söderut, hem till Österlen. Frida Törnquist bor med sin familj på en gård utanför S:t Olof.
Liksom de flesta av klasskamraterna har hon en skiftande bakgrund. Under flera år har hon arbetat på resebyrå, och också drivit egen verksamhet med inackordering av hästar. Tanken att på att studera vidare har alltid funnits i bakhuvudet.
– Men det skulle också passa in i övriga livet. Om man, som vi, har två barn och driver ett hobbylantbruk, så är det inte så enkelt att pussla ihop.
För ett par år sedan fick hon dock syn på en utbildning som verkade passa som handsken: Miljöstrateg mark, vatten, samhälle. Hon blev genast nyfiken.
–Jag har länge varit intresserad av miljöfrågor, djur och natur, och tycker också om att jobba med planering. Så det var en perfekt kombination. Dessutom gick utbildningen på distans. Plötsligt verkade allt falla på plats.
Hösten 2018 drog studierna igång, med en kurs i grundläggande kemi.
– Kemi i sig kan ju vara rätt komplicerat, och det blev en särskild utmaning för mig, som dessutom inte studerat på några år. Men jag kämpade på - jag hade ju bestämt mig för att klara det.
Pluggandet skötte hon hemma på kontoret under de timmar på dagen när barnen var på förskola och skola. I början kände hon sig ganska ensam i sina studier, men så småningom kom hon i kontakt med de andra studenterna som sitter utspridda runtom i landet och i världen.
– Detta är A och O för att klara en distansutbildning. Jag har haft stor nytta av att kunna bolla olika frågor. Vi är tre, fyra stycken som hörs av regelbundet och peppar varandra om vi hamnar i en downperiod.
Föreläsningar, diskussioner och inlämningar sker via nätet och hon tycker att kontakten med lärarna är bra.
– De har varit lyhörda och i vissa fall anpassat undervisningen efter våra förslag. Vi efterlyste till exempel studiebesök på ett reningsverk, vilket genomfördes. Det är ett bra sätt att förstärka de teoretiska kunskaperna.
Frida Törnquists studier har också gjort avtryck hemmavid. Sedan hon läst kursen ”Ekosystem, kretslopp och miljöproblem” om hälsovådliga kemikalier har hon bytt ut köksverktygen i plast mot träslevar och verktyg rostfritt stål. Teflonpannan är ersatt mot gjutjärn och numera tvättar hon håret med mer naturliga produkter.
– Det där blev en ny insikt för mig. Egentligen är det helt galet att vi fyller våra hem med så mycket giftiga saker!
Ännu återstår ett och ett halvt års studier men hon har så smått börjat fundera över vad som händer sedan. Kanske söker hon sommarjobb redan nu till sommaren för att bygga upp kontakter.
– Men var jag hamnar efter examen vet jag inte. Från början var jag inställd på att arbeta på kommunnivå, men nu är jag osäker.
Hon har dock fått höra att arbetsmarknaden ser ljus ut. Efterfrågan på miljöstrateger ökar i takt med att både kommuner och näringsliv blir mer medvetna om hållbarhetsfrågor.
– Man kan arbeta med allt från att analysera prover på labb till att jobba i exempelvis banksektorn. De flesta branscher behöver se över sitt miljöarbete och sitt hållbarhetstänk. I längden har de inget annat val än att satsa på detta.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell