Jag träffade verkligen rätt!
Lucas Mattson köpte egna aktier redan under gymnasietiden. Idag läser han inriktningen Bank och finans på ekonomprogrammet vid Högskolan Kristianstad, och siktar på en spännande framtid som fondförvaltare.
Med heltidsstudier på ekonomprogrammet och två extraarbeten är kalendern full.
– Som student gäller det ju att själv lägga upp studierna och prioritera sin tid, säger Lucas Mattsson.
När vi träffar Lucas Mattsson är han lite på språng. Under förmiddagen har han haft ett uppdrag som föreläsare för organisationen Ung Företagsamhet i Karlskrona, och senare under dagen ska han göra sitt eftermiddagspass som försäkringsrådgivare för Länsförsäkringar i Kristianstad.
De båda jobben sköter han vid sidan om studierna på ekonomprogrammet, med inriktning mot bank och finans.
– Ekonomprogrammet håller ett rätt högt tempo, så det gäller att vara strukturerad. Men hittills har det gått bra. Mina arbetsgivare tar hänsyn till mina studier när de lägger upp arbetsschemat.
Lucas hade tidigt ett intresse för ekonomi
Lucas Mattssons intresse för ekonomi uppstod någon gång i tonåren.
– Min morbror arbetar som controller, och han har varit en förebild för mig. Så fort jag fyllt arton, började jag själv investera i värdepapper. Jag var nog ganska ensam om det bland kompisarna, att skriva ihop egna analyser av olika bolag…
Vid flera tillfällen satsade han på mindre tillväxtbolag och i vissa perioder blev det riktigt bra avkastning. Efter studenten kändes det naturligt att söka sig till ekonomprogrammet.
– Jag är faktiskt tacksam för att jag fortsatte plugga direkt efter studenten. Om man istället börjar jobba kan man lätt fastna, och det kan bli svårare att sätta sig i skolbänken längre fram, resonerar han.
Egentligen var det idrotten som lockade honom till just Kristianstad. Han hade gått handbollsgymnasiet hemma i Karlskrona, och när han ville studera vidare valde han handbollsmetropolen i nordöstra Skåne.
I sin nya hemstad fortsatte han med träning och spelande, men snart tog studierna över helt och hållet. Till en början hade han valt inriktningen internationellt företagande och marknadsföring, men efter ett halvår växlade han över till bank och finans.
– Där träffade jag verkligen rätt. Det passade mig bättre, att ägna mig åt mer renodlad ekonomi. Kunskapen om att hushålla med pengar är bra och värdefull på många sätt. Och kan man hjälpa andra människor med detta, så är det ju jäkligt kul.
Nära till lärare
Lucas Mattsson säger sig vara mycket nöjd med att ha valt just Högskolan Kristianstad som lärosäte.
– Det bästa är att hjälpen alltid finns nära till hands - man kan bara gå och knacka på föreläsarens dörr. Det finns också studiementorer i närheten, eller andra studenter som kan vara behjälpliga.
Idag är han inte längre ensam om sitt intresse för värdepapper. Han har klasskamrater som delar engagemanget och diskussionerna. De är nu inne på fjärde terminen, och just nu läser de om styrning och styrsystem.
– Vi har precis börjat med detta, men det verkar väldigt spännande. En del av kurserna kommer man nog ha stor nytta av i framtiden. Andra blir mer som ett kvitto för arbetsgivaren, att man har förmåga att ta till sig kunskap. För oavsett vilken arbetsplats man hamnar på, kommer man alltid behöva lära sig nya saker på plats.
Redan under studietiden har Lucas Mattsson sett till att få in en fot på arbetsmarknaden. Han är anställd som föreläsare och inspiratör för gymnasieungdomar inom ramen för Ung Företagsamhet. Sedan ett par månader har han också deltidsarbete på Länsförsäkringar, där han bland annat kontaktar bolagets kunder för att höra om de är nöjda med sina val.
Om drygt ett år kan Lucas Mattsson kvittera ut sin examen från ekonomprogrammet. Vad som händer därefter, återstår att se.
– Den som gått bank och finans har bra ekonomiska kunskaper vilket ger en väldigt bred arbetsmarknad. Man kan jobba både på finansavdelningen på ett företag, och på bank eller försäkringsbolag.Själv siktar han på att, i framtiden, arbeta med värdepapper.
– Jag vet inte hur jag ska ta mig dit, men jag tänker mig att man helt enkelt får börja nerifrån och jobba sig uppåt. Kanske slutar jag som fondförvaltare – det hade varit häftigt!
Text och bild: Kerstin Weman Thornell