Med studierna blev världen mer nyanserad
Kim Blom hade ett tryggt och bra arbete i sportbutiken – men valde ändå att säga upp sig och satsa på studier vid Högskolan Kristianstad. Som nytillträdd hälsopedagog ser hon till att seniorerna i Kävlinge kommun erbjuds både rörelse och gemenskap.
Efter utbildningen till på Folkhälsovetenskapliga programmet fick Kim Blom arbete som hälsopedagog i Kävlinge kommun.
– Det finns faktiskt ingenting som jag inte gillar med detta jobb. Jag hamnade verkligen rätt.
– Så skönt att komma ut, säger Kim Blom och gnuggar händerna i den kyliga vinterluften.
Hon berättar att hon försöker tillbringa en del av arbetsdagen utomhus, på lunchpromenader och gående möten med kollegorna. Det blir åtskilliga rundor runt Billingshäll i Kävlinge, där Hälsofrämjande enheten har sitt kontor.
I juni bytte Kim Blom studentlivet på Högskolan Kristianstad mot arbetslivet i Kävlinge. Egentligen blev det också en resa tillbaka till hemtrakterna – Kim Blom är uppvuxen i grannsamhället Furulund.
Barndomsåren tillbringades till stor del på olika handbollsplaner. Efter gymnasiet påbörjade hon några utbildningar, men träffade inte riktigt rätt. I stället avancerade hon inom butikskedjan Intersport, tills hon var inköpsansvarig och vice butikschef på köpcentret Entré i Malmö.
–Jag kände ändå att det borde finnas något annat. När jag sedan läste beskrivningen av folkhälsovetenskapliga programmet, så insåg jag verkligen att detta var något för mig.
Från sportbutiken till högskolan
Hösten 2016 satte sig den då 33-åriga tvåbarnsmamman i skolbänken. Hon minns den första veckan som nervös och förvirrande.
– Men vår lärare i första kursen var väldigt lättsam och omtänksam, så det kändes genast väldigt öppet och familjärt. Det var stor skillnad från mina tidigare studier på Malmö Högskola.
Klasskamraterna bestod av ett brett spann av studenter, från 19 till 55 år gamla, med skiftande erfarenheter i bagaget. Kim Blom fann sig snart tillrätta med studierna. Även om hon redan var insatt i en del av resonemangen kring folkhälsa, upptäckte hon ett nytt sätt att se på saker.
– Det var som att världen gick från att vara svartvit till att bli mycket mer nyanserad. Jag, som redan är motiverad, tycker till exempel att det är självklart att röra på sig. Då är det lätt att skuldbelägga personer som inte tänker likadant. Men idag ser jag det ur ett större perspektiv. Det handlar om mer än bara individen.
Det blev tydligt att undervisningen tog avstamp i vetenskapen, och att tyngdpunkten ofta låg på teori och strategiska frågor.
– Det passade mig jättebra, eftersom jag redan då siktade på strategiskt arbete.
Jobb direkt efter examen
Under den andra VFU-perioden (verksamhetsförlagd undervisning) hamnade hon i Kävlinge, där hon skulle arbeta med att utvärdera ett arbetsmiljöprojekt, finansierat av Europeiska socialfonden.
– Det var jätteroligt, och dessutom en bra merit att sätta i sitt CV.
När examen närmade sig dök den inrättade tjänsten som hälsopedagog i Kävlinge upp. Kim Blom sökte, blev kallad till intervju, och fick sedan det glädjande beskedet. Tre dagar efter examen tillträdde hon tjänsten.
Huvuduppgiften är att planera och samordna hälsorelaterade aktiviteter, främst för seniorer som är friska och bor hemma. Det innebär mycket nätverkande och många möten och kontakter med bland annat näringsliv och föreningar.
– Även om det är mycket planering och samordning så försöker jag också följa med på en del av aktiviteterna. Och nu i veckan ska jag till exempel åka till Järavallen för att kolla ut slingor som lämpar sig för en promenad vi vill arrangera.
Hon upplever att cheferna stödjer och uppmuntrar hennes förslag, och att de är öppna för den nya kunskap hon bidrar med. Det senaste halvåret har enheten bland annat blivit betydligt mer aktiv på sociala medier.
–Arbetsgivarna vill gärna ha folk som är orädda och innovativa. Från min utbildning har jag också det kritiska förhållningssättet. Det är väldigt värdefullt här på jobbet, att kunna argumentera för något på ett bra sätt.
Idag kan Kim Blom se att både utbildningen vid Högskolan Kristianstad och hennes tidigare bakgrund inom idrotten varit till nytta under hennes första arbetsår som hälsopedagog.
– Genom idrotten har jag nog fått en vinnarskalle. Men framför allt har det utvecklat lagkänslan och insikten att varje del är viktig.
I hennes målgrupp, hemmaboende seniorer, är ensamheten ett återkommande tema. Kim Blom och hennes kollegor försöker därför skapa olika typer av mötesplatser där de äldre kan finna ny gemenskap. Under hösten har de kunnat erbjuda modevisningar, danskvällar, studiecirklar och mycket annat.
Hon beskriver seniorerna som en tacksam grupp att arbeta med, eftersom de deltar frivilligt i aktiviteterna. Samtidigt har hon någon tanke att, längre fram, växla om till folkhälsostrateg med en bredare målgrupp.
– Yngre människor har ju hela livet framför sig. Om man lyckas påverka dem, så gör man ju stora insatser för samhället och framtiden.
Text och bild: Kerstin Weman Thornell