Ny studie: Högskolan bäst matchad mot arbetsmarknadens behov
Region Skåne presenterar en ny forskningsrapport som ger en fördjupad bild av den avgörande roll som de skånska lärosätena spelar för den regionala kompetensförsörjningen. I onsdags presenterades den på Regionhuset i Malmö. Rektor Håkan Pihl och verksamhetscontroller Tobias Grahn var på plats och lyssnade på rapportförfattarna, och kan glatt konstatera att Högskolan Kristianstads examinerade studenter är de som bäst fyller arbetsmarknadens behov.
Rektor Håkan Pihl deltog i den efterföljande paneldiskussionen tillsammans med rapportförfattarna och prorektorerna Per Hillbur och Bo-Anders Jönsson, från Malmö respektive Lund.
Studien heter Kunskapsförsörjning och matchning av högutbildade. Vad handlar den om?
– Den handlar om kunskapsförsörjning och matchning av högutbildade i Skåne. Det är en mycket omfattande studie med unik data av de skånska lärosätenas roll för kompetensförsörjning och den är gjord på uppdrag av Region Skåne. I denna har man följt 126 000 personer, som alla läst över 120 hp på ett skånskt lärosäte, över en period på 15 år (2001-2016). Studien ser alltså bakgrund, vad man läst, om man fått jobb, och om jobbet stämmer med utbildningen – enkelt uttryckt. Skåne har relativt låg import av högutbildade från andra delar av landet och från utlandet, vilket gör lärosätenas roll helt central för regionens utveckling, förklarar Tobias Grahn.
Vilka resultat kom man fram till i studien?
– Studien visar att Högskolan Kristianstad har djupast regional förankring av de fyra skånska lärosätena (MAU, LU, SLU och HKR) med 73 procent av sina studenter från Skåne. Av de studenter som vi utbildar här i Kristianstad så bosätter sig också 74 procent i Skåne, vilket understryker vår betydelse för skånsk kompetensförsörjning.
– Högskolan Kristianstad har också högst andel studenter från studieovana hem, hela 46 procent, alltså nästan varannan student, fortsätter Tobias. Detta visar vilket stort ansvar högskolan tar för breddad rekrytering i vår landsända.
– Generellt visar studien att utbildning verkligen lönar sig. I princip alla som studerar på något av de skånska lärosätena får ett jobb. Långtidsarbetslösheten ligger på minimala 0,5 procent för högskoleutbildade på något av de fyra lärosätena. Av de utbildade går ungefär hälften till privat och hälften till offentlig sektor.
Utmärker sig våra studenter på några sätt?
– Jo, Högskolan Kristianstads studenter är de studenter som är allra bäst matchade mot arbetsmarknadens behov och efterfrågan, av alla fyra lärosäten.
– Detta gäller om man tittar på både inriktning (vad man läst kontra vad man jobbar med) och nivå (hur väl graden avancerad utbildning stämmer med graden av avancerade arbetsuppgifter). Detta är intressant, inte minst om man ser till att studien även finner ett samband mellan matchning och inkomst: ju bättre matchning på arbetsmarknad, ju högre inkomst, berättar Tobias.
Hände det fler intressanta saker på seminariet?
– Både Högskolan Kristianstad och Håkan Pihl fick beröm på seminariet för vår arbetsmodell där högskolan har en löpande dialog med arbetsgivare om behoven och tillämpar en ständig översyn och omprövning av utbud och innehåll i utbildningar. Att vi har verksamhetsförlagd utbildning, VFU, i alla utbildningar applåderades också då det gör högskolan väl integrerad med arbetsmarknaden. Håkan poängterade att VFU också bidrar till att hålla högskolan ”på tårna” eftersom våra studenter kommer tillbaka från sin VFU med förslag till förbättringar och uppdateringar av utbildningarna, konstaterar Tobias Grahn.