Insomni hos ungdomar i relation till skolresultat, självrapporterad hälsa, fysisk aktivitet och substansanvändning
Populärvetenskaplig version av Insomnia in Relation to Academic Performance, Self-Reported Health, Physical Activity, and Substance Use Among Adolescents.
Författare: Gita Hedin, Annika Norell-Clarke, Peter Hagell, Hanne Tønnesen, Albert Westergren och Pernilla Garmy.
Insomni hos ungdomar ökar risken för olika typer av ohälsa. Det visar sig att de ungdomar som har insomni även har andra svårigheter redan nu, det kan till exempel handla om sämre upplevd hälsa, underkända ämnen i skolan samt användning av alkohol och tobak. Utifrån denna bakgrund så ville vi undersöka associationer mellan insomni, skolresultat, självrapporterad hälsa, fysisk aktivitet, skolans starttid, och substansanvändning hos svenska ungdomar i åldern 15–17 år.
Undersökningen genomfördes som en tvärsnittsstudie i södra Sverige bland ungdomar (15–17 år, n= 1504). För att mäta insomni användes instrumentet Minimal Insomnia Symtom Scale (MISS).
Resultatet av studien visade på att de ungdomar som uppgav att de hade insomni även hade sämre självrapporterad hälsa, underkända betyg samt använde sig av alkohol och/eller cigaretter. När vi undersökte låg fysisk aktivitet i kombination med självrapporterad hälsa visade det sig att det var hela 18 gånger större risk för insomni. När det gäller skolans starttid före eller efter 08.30 och tid på sociala medier och/eller spel 4 timmar per dag var det inte förknippat med insomni.
Konklusion av studien är att insomni var associerat med andra problem som i sig är riskfaktorer för dålig hälsa. Det handlar om att se till helheten och hela ungdomarnas upplevelser av hälsa. Detta belyser behovet av ett holistiskt hälsofrämjande tillvägagångssätt för att förhindra insomni hos ungdomar.