Nystart i plattform knyter ihop teori och praktik
De senaste åren har forskningsplattformen Verksamhetsutveckling i samverkan fört en tynande tillvaro. Få forskare har ansökt om bidrag och få projekt har genomförts. Detta ska det bli ändring på. Jens Hultman är nybliven verksamhetsansvarig, och ska ge plattformen en nystart.
Näringslivet kan dra stor nytta av forskarnas kompetens. Det menar Jens Hultman, som är nybliven verksamhetsledare för forskningsplattformen Verksamhetsutveckling i samverkan.
Att överbrygga gapet mellan teori och praktik – det är det främsta syftet med forskningsplattformen Verksamhetsutveckling i samverkan. När arbetet drog igång 2016 hämtades inspiration och erfarenheter från plattformen Hälsa i samverkan, men denna gång riktades fokus mot forskarna vid Fakulteten för Ekonomi. Dessa skulle uppmuntras att samarbeta med aktörer utanför högskolan.
– Den forskning vi bedriver på fakulteten för ekonomi är praktiknära och handlar om hur samhället fungerar, så därför vill vi knyta tätare band till företag och organisationer i regionen. Den forskning vi bedriver inom samhällsvetenskaperna kräver ofta praktiska fall att arbeta med, säger Jens Hultman.
Förenklad ansökningsprocess
Tanken är att enskilda forskare ska söka finansiering hos dessa utomstående aktörer och därefter få motsvarande summa i bidrag från plattformen. Intresset för detta upplägg har dock varit svagt bland högskolans forskare. Enligt Jens Hultman berodde det på att forskarna upplevde ansökningsproceduren som omständlig och långdragen.
Ett annat problem har varit att de projekt som genomförts inte speglat hela fakultetens verksamhet, utan begränsats till ett fåtal underämnen inom fakulteten ekonomi.
I höstas tillfrågades Jens Hultman, professor i företagsekonomi, om han ville bli verksamhetsansvarig för plattformen. Väl på plats började han genast rucka på de invanda rutinerna.
Det första vi gjorde, var att förtydliga och förenkla ansökningsproceduren. Vi har också arbetat med att bedriva uppsökande verksamhet bland forskarna, för att väcka deras intresse.
Planen har också varit att främja en annan bredd än tidigare, både vad gäller ämnen och forskare. Plattformen välkomnar bland annat samarbeten mellan seniora forskare och adjunkter.
– När forskarna nu börjat komma över den första tröskeln ser vi att det finns en stor nyfikenhet att ägna sig åt denna typ av projekt.
Tar kontakt med potentiella samarbetspartners
En annan utmaning i plattformsarbetet har varit att få näringsliv och offentlig sektor att förstå nyttan av att samarbeta med högskolan. Från att, tidigare, ha väntat på att företag skulle knacka på dörren till högskolan, har plattformen nu aktivt börjat ta kontakt med aktörer som skulle kunna vara intressanta för ett samarbete.
Företag och organisationer kan ha mycket att vinna på att samverka med högskolan. De flesta företag, i synnerhet mindre, saknar både tid och tålamod att fördjupa sig i enskilda problem. Men som forskare utgår vi från vår specialkunskap och bidrar med en utomstående blick. Det kan ge företaget nya perspektiv och utmanande insikter, vilket utvecklar deras verksamhet.
Företaget bidrar med resurser – antingen i reda pengar eller i form av tid och delaktighet. Samtidigt betonar Jens Hultman att det inte rör sig om några beställningsarbeten från näringslivets sida.
– Även om projekten uppstår i samtal mellan samverkansparterna, så är det forskaren som håller i stafettpinnen. Det är också upp till forskaren att förhålla sig kritisk och distanserad till det man beforskar, och se till att forskningen också är av allmänintresse.
Flera projekt redan igång
De senaste månadernas ansträngningar har gett resultat. Nu är fyra projekt på banan och ytterligare några väntas dra igång framöver. Jens Hultman gläds också åt att de representerar vitt skilda ämnen, som Personal och arbetliv, Digital design och Företagsekonomi. Samverkanspartners är bland annat Region Skåne, kommuner och privata företag.
Nu börjar det bli verkstad, och jag är stolt över att vi är igång. Innan året är slut hoppas vi på uppemot sju projekt.
Högskolan Kristianstad bidrar med två miljoner kronor per år till de olika plattformsprojekten. Men om intresset ökar bland forskarna kan det rentav blir konkurrens om pengarna framöver.
– Det blir i så fall ett delikat problem, om vi får möjlighet att välja mellan de olika förslagen.
Ny styrgrupp knyter företag till profilområden
Nästa steg blir att tänka långsiktigt och strategiskt. Under våren har en ny styrgrupp satts samman där det omgivande samhället representeras av Mikael Forsberg från Sparbanken Skåne och Eva-Marie Hagström från Kristianstads kommun. Jens Hultman hoppas att, tillsammans med styrgruppen, kunna knyta företag ännu starkare till utvalda profilområden så att plattformen får en stabil finansiell ryggrad.
– Även om samarbetena kanske startar i liten skala, så tror vi att det kan leda till större och mer långsiktiga projekt som, tack vare plattformen, får en stark förankring i regionen.
Text och bild: Kerstin Weman Thornell