Råd och stöd kan stärka äldre personers egenmakt och främja hälsan
I en studie som publicerats i Scandinavian Journal of Caring Sciences visar doktoranden Anna Nivestam att förebyggande hembesök hos äldre personer kan främja hälsan genom en god dialog. Bland annat kan rätt råd och stöd skapa en känsla av kontroll och förbereda personen för framtida utmaningar.
Vad handlar er studie om?
– Studien handlar om vilka fördelar äldre personer upplever med de råd och stöd de får vid ett förebyggande hembesök, berättar Anna Nivestam, doktorand inom hälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Vilka är de viktigaste resultaten i studien?
– Råd och stöd som ges under det förebyggande hembesöket ger en känsla av bekräftelse, kontroll och förberedelse. Dessa känslor gör att den äldre känner sig bekräftad som person och deras egenmakt stärks.
Vad får resultaten för praktisk betydelse?
– Studiens resultat kan användas av hembesökare som utför förebyggande hembesök. Exempelvis kan de ge stöd till personen genom att låta hen berätta sin historia, lyssna aktivt och bekräfta personen. Men också ge information som personen kan ha nytta av i framtiden. Detta kan skapa trygghet. Vidare visar resultatet att hembesökaren kan ge stöd som får personen att börja reflektera över sin hälsa och därmed skapa en känsla av kontroll.
Vilka praktiska tips har du till de som gör förebyggande hembesök hos äldre?
– I en dialog ge råd och stöd som skapar förutsättningar för personen att stärka sin egenmakt. Genom att personen stärker sin egenmakt kan hen bemästra svårigheter och själv göra saker som är bra för hälsan. Hur gör man det då? Genom att be personen reflektera, väcka nya tankar eller påminnas om sådant som personen redan gör och som är bra för hälsan. Detta gör att personen själv får syn på sina styrkor och kan använda dem för att må bra.
Vad fick dig intresserad av att undersöka upplevelserna under förebyggande hembesök?
– Jag såg ett behov av att ge hälsopersonal fler verktyg för att kunna ge råd och stöd som äldre personer upplever fördelaktigt och som kan göra att äldre mår bättre. Förhoppningen var att ge konkreta verktyg som hembesökare kan ta med sig i en hälsofrämjande dialog. Det är viktigt att belysa vad äldre personer själva tycker och utgå från det för att ge råd och stöd som gör skillnad för personens välmående.
Vilken är din bakgrund?
– Jag är sjuksköterska och har arbetat inom kommunal hälso- och sjukvård. Vidare har jag en masterexamen i folkhälsovetenskap. Nu är jag doktorand i gerontologi vid Lunds universitet, men anställd vid Högskolan Kristianstad, där jag också arbetar som adjunkt i omvårdnad på sjuksköterskeprogrammet.
Text: Fabian Rimfors och Anna Nivestam
Anna Nivestam, doktorand inom hälsovetenskap - Pre-H.