Som digital designer har jag ett drömjobb
Östersjöns vidsträckta vatten ligger emellan, men det hindrade inte Helsingforsbon och journalisten Annika Madejska från att plugga på Högskolan Kristianstad och ta en efterlängtad examen i digital design. Detta yrke innehåller alla saker jag brinner för, konstaterar hon.
– På mitt jobb har jag enorma möjligheter att fortsätta utvecklas och lära mig nya saker, säger Annika Madejska, som arbetar på finska datakonsultbolaget Nitor, som har kontor i både Helsingfors och Stockholm
– Jag har alltid haft rätt mycket jäklaranamma, säger Annika Madejska när vi hörs per telefon.
Egentligen hade hon lika gärna kunnat kalla det sisu. Sedan många år är hon nämligen bosatt i Helsingfors, och nyligen fick hon finskt medborgarskap.
Det var kärleken som förde denna Lundatös till grannlandet i öster. Och här har hon blivit kvar, med äkta make, sommartorp, hundar – och ett toppjobb på datakonsultbolaget Nitor.
Hon beskriver sig som estetiskt lagd. Redan i gymnasiet valde hon bild- och konstnärlig linje. Så småningom började hon läsa på journalistlinjen och fastade för redigering och grafisk design. Det ledde till arbete på Metro och därefter Aftonbladet, där hon bland annat hade ansvar för utformningen av specialbilagorna.
Efter att ha träffat sin finske man flyttade hon över till svenskspråkiga Hufvudstadsbladet i Helsingfors.
Jag trivdes väldigt bra på redaktionen till en början. Men med åren gick tidningsbranschen allt sämre. Det blev sparande och mycket gnäll, vilket kändes motigt.
I en omstrukturering började hon arbeta tätare med marknads- och annonsavdelningen, för att hjälpa annonsörer att synas bättre i tidningen.
– Samtidigt kände jag att det inte skulle hålla i längden. Stora uppsägningar var på gång så jag började fundera på hur jag kunde ägna mig åt digital teknik på annat sätt.
Pusselbitarna föll på plats
Av en slump råkade hon se att Högskolan Kristianstad erbjöd en distansutbildning i digital design. Första tanken var ”det skadar inte att söka”. Men framåt sensommaren 2016 blev det plötsligt betydligt mer angeläget: tre dagar före kursstart fick hon besked om uppsägning från tidningen.
När jag väl började studera kändes det helt rätt med en gång. Digital design är så brett, med oändliga möjligheter att knyta ihop allt jag brinner för: beteendevetenskap, kommunikation, estetik, presentation av text och bild… Det låter som en klyscha, med det var så många pusselbitar som föll på plats.
Att studera på distans visade sig fungera utmärkt. Annika Madejska tyckte att hon var färdig med studentliv på campus, och ville ägna sig helhjärtat åt pluggandet.
– Som lite äldre student har man nog en annan inställning till värdet av sin tid. Man vill inte slösa sina timmar, utan få saker gjorda och göra dem bra.
Redan från första terminen lärde hon känna en kurskamrat via nätet, och under de påföljande åren skulle de hålla tät kontakt.
– Han blev min study-buddy och vi hade nästan daglig kontakt under dessa år. Det är en fördel att kunna hjälpa varandra, och också ha någon man kan stå till svars inför. Man har lovat varandra att försöka klara detta.
Annika fick tidigt uppdrag
Annika Madejskas tidigare erfarenheterna av bildbehandling och grafisk design visade sig komma till nytta under utbildningen. Däremot saknade hon den teoretiska basen i interaktionsdesign, vilket gjorde att just dessa kurser blev extra värdefulla.
Redan några månader in på utbildningen började hon frilansa som digital designer åt det finska datakonsultbolaget Nitor. Snart växte också en konkret dröm fram: Att bli fast anställd. Nio månader senare kom erbjudandet.
Visst var det tufft, att kombinera arbete och studier. Samtidigt kan det också vara en fördel, att få verklighetsförankring genom att tillämpa en del av kunskaperna direkt i arbetet. Jag hade dessutom ett flexibelt jobb som kunde planeras utifrån studierna.
Men, betonar Annika Madejska: detta är ingen utbildning man bara seglar igenom, utan kräver en stor insats. Både hon och hennes studiekamrat höll dock löftet de avgett, och rodde iland samtliga tentor och uppgifter. I juni 2019 fick hon försändelsen per post med examensbeviset, som bekräftade att hon nu uppnått en Bachelor of Science.
– Det kändes viktigt att verkligen ta en examen. Både för mig och för mina framtida arbetsgivare och kunder. Tidigare har jag läst till beteendevetare och journalist, men då var det liksom inget som fastnade. Men denna gång har jag fullföljt och tagit examen. Det visar ju att det blev helt rätt, tredje gången gillt!
Sedan drygt ett år är hon Nitors konsult på finska Posti, motsvarande PostNord, där hon och kollegorna implementerar mjukvaruprojekt.
– Att jobba så nära de här smarta och kvicktänkta utvecklarna i mitt team, och tillsammans hitta de bästa lösningarna på digitala problem - det är verkligen drömjobbet. Här finns dessutom en framtidskänsla som saknades i tidningsvärlden. Där skulle man bara vara tacksam att man fortfarande hade ett jobb. Här får jag veta att jag är betydelsefull för företagets framgångar.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Nitor/Annina Kivikari