"Som revisor får du ett helikopterperspektiv"
”Jag har alltid haft lätt för siffror” konstaterar 25-åriga Sandra Törnblad, före detta student på Högskolan Kristianstads ekonomprogram. Detta påstående bekräftades för några veckor sedan, då hon blev auktoriserad revisor i rekordlåg ålder.
Sandra Törnblad gjorde bra ifrån sig på revisionsprovet och kan numera stoltsera med ett diplom som visar att hon är auktoriserad revisor.
I ett ljust kontorslandskap, med utsikt över kanalen, Malmö Live och Hovrätten, har Sandra Törnblad sin arbetsplats. Hon är en av ett tjugotal medarbetare på revisionsbyrån Dillon.
Sedan några veckor tillbaka har hon kunnat pryda på väggen bredvid datorn med ett inramat diplom. Detta visar att hon lyckats passerat det lilla nålsögat i form av det beryktat svåra revisorsprovet – en bedrift som få 25-åringar lyckats med. Därmed kan hon titulera sig auktoriserad revisor.
– Det är som en bekräftelse på att jag verkligen kan det här yrket, säger hon.
Intresset för siffror och beräkningar har alltid funnits där, ända sedan uppväxtåren på landet utanför Hörby.
– Ingen i min familj är ekonom, men jag har själv alltid haft lätt för siffror. Jag kände också att det fanns en bra framtid inom ekonomin.
Efter ekonomlinjen på gymnasiet i Eslöv sökte hon sig till Ekonomprogrammet på Högskolan Kristianstad.
– Jag ville inte flytta från Skåne, och tyckte att det fanns något familjärt över Kristianstad eftersom högskolan inte var så stor. Dessutom var vi tre från samma kompisgäng som sökte till utbildningen.
Även om hon valde att plugga redovisning och revision var hon länge inne på bokföring. Men under studietiden började hon intressera sig allt mer för revisionsuppdraget – främst i samband studentträffarna med representanter från byråerna.
– De berättade om vad man gör som revisor och då fick jag en helt ny bild av det. Det kändes roligt att få analysera siffror och möta olika företag och verksamhetsledare. Som revisor får du ett helikopterperspektiv på företagen.
I övrigt beskriver hon utbildningen som mycket teoretisk. Studenterna drillas i att läsa och tolka siffror och lagtexter.
– Man får en bra grund att stå på. Men det praktiska lär man sig sedan, när man kommer ut i arbete.
Det tuffa provet
För egen del hann Sandra bli anställd redan innan hon tog examen, som revisorsassistent och redovisningsassistent på en byrå i Kristianstad. Och efter några månader bytte hon jobb och hamnade på Dillon i Malmö.
– Jag kände att jag hade lite större möjligheter att utvecklas här.
För Sandra Törnblad var inställd på att gå vidare i karriären. Liksom många andra revisorsassistenter siktade hon på att så småningom ta revisorsexamen. Detta, hade hon fått höra, gör man dock först efter minst fem år på arbetsmarknaden.
– Men många jobbar ännu längre innan de försöker. Ofta kommer ju annat i livet emellan, så att det kanske dröjer tio år innan man skriver provet.
Förra sommaren fick hon dock höra att reglerna just ändrats, så att det räckte med tre års arbetserfarenhet för att få söka till provet.
– Då kände jag att jag måste testa. Jag tyckte att jag hade lika stor chans som alla andra!
Under hösten satte hon därför i gång förberedelserna, genom att träna på att orientera sig i lagboken och i regelverken. Det blev mycket intensivt pluggande och repeterande på kvällar och helger.
En torsdag i slutet av november var det dags. Sandra Törnblad gav sig upp till Stockholm och klev in i den stora mässhallen i Kista. Här tilldelades de 228 deltagarna varsitt bord där de placerade sina böcker och datorer.
Under två intensiva dagar skulle de sitta och lösa en rad kluriga uppgifter, som om de vore revisorer för såväl mindre företag som noterade börsbolag.
– Det handlade om att ta ställning till olika problem som dök upp, hitta rätt i regelverket, förstå hur reglerna skulle tillämpas, och kunna förklara dem på ett pedagogiskt sätt. Vi jobbade under enorm tidspress, sex timmar varje dag. Tiden bara flög iväg! Man hann knappt äta och kände sig alldeles vimmelkantig efteråt.
När Sandra Törnblad lämnade salen var hon osäker på hur det gått. De påföljande veckorna skulle hon pendla mellan hopp och missmod. Men i slutet av januari kom äntligen brevet från Revisorinspektionen: Hon hade avlagt examen med godkänt resultat.
– Jag blev förstås fantastiskt glad, och nästan lite skakig.
Det visade sig dessutom att knappt hälften av deltagarna fått godkänt och att hon och ytterligare en deltagare var bland de yngsta någonsin som klarat det. Sandra Törnblad möttes av firande och gratulationer från familjen, vännerna och kollegorna på Dillon.
– I den här världen jobbar man ofta ganska obemärkt, så det hör inte till vanligheterna att man får så mycket uppmärksamhet. Men det var förstås jätteroligt!
Ung men auktoriserad
Med auktorisationen får hon hädanefter ta ansvar för egna kunder, och vara den som skriver under företagens bokslut.
– Det känns stort. En del företagsledare är äldre personer och känner sig kanske skeptiska till att jag, som är så ung, kan min sak. Men auktorisationen visar ju att jag är lika påläst som andra revisorer. Samtidigt lär man sig såklart nya saker hela tiden, och jag kan bolla frågor och problem med kollegor som har mer erfarenhet.
Sandra Törnblad är nöjd med sitt yrkesval och med de skiftande arbetsuppgifter som detta innebär. Att gå igenom bokföring och årsredovisningar hör till vardagens rutiner.
– Men det roligaste är att få sitta ner med kunden och sätta sig in i verksamheten. Många företagsledare brinner ju för vad de gör, och då är det extra kul att kunna stötta dem.
För fem år sedan var Sandra Törnblad fortfarande student på Högskolan Kristianstad. Var hon befinner sig fem år framåt i tiden, vet hon inte.
– Men förhoppningsvis har jag byggt upp en bra kundportfölj – kanske med en del företag i Mellanskåne. Det vore roligt att kunna hjälpa företag i mina egna hemtrakter.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell